– Det er ikke bare et helseproblem, men også en unødvendig stor utgift i helse Norge som vi ønsker å gjøre noe med, sier Fasilitator Kunnskap ved Måltidets Hus, Helge Bergslien.

Opp mot 60 prosent av de som blir lagt inn på helseinstitusjoner i Norge er feil- eller underernært. Den største delen av disse er eldre mennesker med dårlig matlyst. I England regner en med å kunne spare inn ti prosent av helsebudsjettet ved å forbygge underernæring for eldre. Helsebudsjettet i Norge er det største budsjettet i Norges nasjonalbudsjett på totalt i 174,2 milliarder kroner i 2015. Det vil si at vi kan spare nesten 17,5 milliarder kroner i året.

– Ved å servere mindre porsjoner og tilby appetittvekkende mat, kan vi begrense svinnet betraktelig.

– God og næringsrik mat på nattestid for eldre kan løse mye. Det skal aldri gå mer enn 11 timer mellom måltidene, men mange institusjoner i dag klarer ikke å overholde det. Vi har utviklet et spesialtilpasset måltid til eldre som våkner om natten. Resultatet er at de eldre sover bedre og bruker mindre sovemedikamenter.

Tyggevansker og farger

Ti prosent av de eldre har tygge- og svelgeproblemer i Norge i dag. Det gjør at hele 30 millioner måltider må spesialtilpasses årlig for at de skal klare å få i seg mat. Tenk om maten din ble mikset sammen til en stor mølje for at du skulle få den i deg. Ville du spist det da?

– Mange institusjoner løser problemet ved å bruke stavmikser. Med det stramme helsebudsjettet er dette unødvendig bruk av tid og det gjør maten veldig uappetittlig. Det fører til mye svinn av mat. Ved å servere mindre porsjoner og tilby appetittvekkende mat, kan vi begrense svinnet betraktelig. Dette er bakgrunnen for utvikling av konsistenstilpassede retter i et av våre prosjekter, forteller han.

Det viser seg at folk med demens får en forkjærlighet for visse farger og opplever avsky for andre farger.

– Det ser ut som blått og rødt er med på å styrke appetitten. Dekor påvirker også matlysten. Derfor jobber vi med et prøveprosjekt hvor vi skal tilpasse et servise for personer med demens, sier Bergslien.