Techstars har i dag 33 akseleratorprogram i Nord-Amerika, Europa, Asia og Australia med flere av verdens ledende merkevarer som Amazon, SAP, Ford og Barclays Bank.

– Når Techstars ville sette opp en energi-akselerator, falt valget på Norge fordi vi har en internasjonalt ledende rolle i det såkalte havrommet innen shipping, fisk og selvsagt energi. Det betyr også mye for Techstars at Statoil er svært anerkjent globalt, det merker jeg i samtaler med innovative selskaper utenfor Europa som ønsker å søke på programmet, sier administrende direktør Audun Abelsnes i Techstars Energy Accelerator.

Mentorer fra hele verden

Techstars vil mobilisere sitt globale nettverk for å identifisere, rekruttere og velge ut ti innovatører og gründere innen energi som skal delta på «Techstars Energy in Partnership with Statoil».

– Vi er interessert i å få med bedrifter med alt fra to til mange ansatte, uavhengig av finansieringsfase. Noen vil ha inntekter og har et produkt, andre er tidligere i sin utvikling. Programmet skal drives i samarbeid med Statoil og vil bli gjennomført på Fornebu, i nær tilknytning til den verdensledende norske leverandørindustrien. Statoil er kjent for å være innovative og står for en god samarbeidskultur. Det gjør selskapet til en god match, sier han.

– Energibransjen er i kraftig endring og det stiller store og nye krav til selskaper som Statoil. Vi tror at endringstakten fremover vil øke og at teknologiutvikling vil gi spennende muligheter. Noen av fremtidens ideer og løsninger vil like gjerne komme fra miljøer utenfor selskapet som innenfra. Derfor er vi glade for å samarbeide med innovatører og gründere fra hele verden som jobber med å utvikle nye bedrifter, teknologier og forretningsmodeller. Gjennom samarbeidet med Techstars håper vi å få et bredere tilfang selskaper som ønsker å være med på å løse morgendagens energiutfordringer. Når programmet er ferdig, håper vi det vil være flere selskaper vi kan jobbe med også fremover, sier Anders Hærland, ansvarlig for Innovasjon i Statoil.

Mentorene som deltar vil komme fra Statoil, Techstars og ulike norske miljøer.

– Det er et betydelig antall internasjonale investorer som ser på Techstars som en særdeles relevant «deal-flow»-kanal, sier Abelsnes.

Oppstart neste høst

«Techstars Energy in Partnership with Statoil» ble lansert i september i år og søknadsprosessen åpner i februar 2018. Selve akseleratoren gjennomføres over en intensiv periode på tretten uker fra september neste år. Hver av de ti utvalgte bedriftene vil få en innledende finansiering på 120 000 dollar. Techstars tar seks prosent eierskap i bedriftene.

– De selskapene vi leter etter kan ha tilhold over hele verden. Vi er spente på å se hva slags nye ideer og løsninger vi kan hjelpe opp og frem. Energibransjen står foran enorme endringer og derfor er det utrolig spennende å jobbe midt i mellom en ledende gigant som Statoil og globale innovative start-ups som ønsker å skape og påvirke fremtidens energisystemer, sier Abelsnes.

«Give First»

Techstars er foreløpig lite kjent i Norge, men globalt har selskapet et godt renommé, og er kjent for å være blant de beste som tilbyr såkalte akseleratorprogrammer.

– Vi mener at fantastiske selskap kan bygges overalt i verden om de er gitt riktige rammer. Vi har siden oppstarten i 2006 jobbet med over 1100 selskaper. 78 prosent av bedriftene er fortsatt aktive, tolv prosent er kjøpt opp og kun ti prosent har mislyktes. Vi har hentet fire milliarder dollar til porteføljeselskapene, som i dag har en verdi på ti milliarder dollar. Techstars har 180 fulltidsansatte over hele verden og 300 millioner amerikanske dollar i et eget Venture-fond. Én av 20 selskaper som hentet serie-A-kapital i USA i 2016 var selskaper som hadde vært gjennom et Techstars-program, noe som sier mye om betydningen av Techstars i USA, forteller han.

Techstars har en play-book der det meste er regulert og metodikken er grunnleggende den samme i alle akselerator-program. Techstars jobber med tunge merkenavn over hele verden i ulike vertikaler som FinTech i London med Barclays Bank, SAP i Berlin om SaaS/AI-løsninger, Amazon i Seattle om kunstig intelligens, Ford i Detroit om mobilitet, US AirForce om autonome systemer, Thales og Boeing innen forsvar, Cedar Sinai rundt digital helse og Impact & Sustainibility med The Nature Conservancy.

– En skal ikke undervurdere den kollektive visdommen i et selskap med eierskap i 1100 selskaper over hele verden. Jeg har selv vært gründer og har gjennom besøk til andre Techstars-program følt på kroppen hvor effektivt Techstars' nettverk er når en kombinerer det med våre tre mantra «Give First», «Quality over Quantity» og «Network over Hierarchy». Vi forventer et særdeles inspirerende miljø når vi setter i gang akseleratoren hos Statoil. Samtidig følger programmet en regulert og strukturert prosess, der lite overlates til tilfeldighetene, sier han.