Joel A. Mills Administrerende direktør i OSC. Foto: Privat

Offshore Simulator Centre AS (OSC) er en bedrift med tjue ansatte i Norge, fem i Nederland og hovedkvarter i Ålesund. Bedriften ble etablert i 2004 på bakgrunn av at markedet etterspurte mer effektive treningsmetoder for arbeidere som er involvert i krevende offshoreoperasjoner.

– Vi fokuserer på høynivå simulatortrening innen offshore. Vi har hele tiden fokus på de beste løsningene og på å være best i verden. OSC har solgt simulatorer til mange forskjellige land rundt om i hele verden, sier administrerende direktør i OSC, Joel A. Mills.

Kobles sammen

Mills fremhever tre faktorer som ligger til grunn for at deres simulatorer har blitt så etterspurte.

– Når du glemmer at du er i en simulator, da er den god nok. Vi har fantastisk grafikk som bidrar til at du føler likhet med faktiske situasjoner. I tillegg får du også fysisk kjenne likhet med reelle situasjoner. For eksempel må det kjennes som om en båt kjøres i riktig fart og retning.

Den tredje faktoren har OSC hatt fokus på siden bedriften ble etablert for ti år siden, mens konkurrentene først nå i det siste har begynt med dette.

– Vi kobler sammen simulatorer slik at personalet føler at det er som å arbeide på et reelt skip. I vår simulator vil man se folk på dekk, som så ser opp på deg og kan lure på hvorfor du gjør akkurat det du gjør. Vi har gått fra mann-maskin- til mann-mann-trening. Du snakker også gjennom samme type radio som er om bord i båtene, sier Mills.

Simulatorene som kobles sammen er blant annet for bro, skipskran, dekk og undervannsfartøy.

Tar vekk risiko

Når OSC er opptatt av kontinuerlig innovasjon, er det for å gjøre arbeidet offshore stadig sikrere.

– Vi ønsker å ta vekk så mye risiko som mulig. Arbeid offshore innebærer høyrisiko, og det er viktig å trene på kritiske situasjoner. Kostnaden ved å ta vekk så mye risiko som man kan ved simulatortrening er liten i forhold til om noe skulle gå galt på ordentlig.

Bakgrunnen for suksessen med simulatorene er høy operasjonell kunnskap fra den maritime klyngen i Norge, kombinert med avansert datateknologi og sofistikerte matematiske modeller og «state-of-the-art» 3D-grafikk displaysystemer.

– Dette inkluderer komplette styringssystemer for offshorefartøy, med alle relevante kontroller og systemer. Ved å bruke intelligent programvare og grensesnitt, er det mulig å lage løsninger der fartøyets omgivelser, inkludert endring av vær, vind, bølger og tid på døgnet, enkelt kan endres.

Forskjellige løsninger

Simulatoren i Ålesund består av 35 projektorer som lager en kuppel på 13,5 meter som går over to etasjer. Bildene blandes sømløst sammen til et 360 graders bilde.

– Når man går inn i simulatoren, kan man føle seg sjøsyk, sier Mills.

Siden innovasjon hele tiden er i fokus, har bedriften også laget enklere løsninger som kan brukes på bærbare datamaskiner. Disse kan benyttes om bord på skipene for å trene personellet.