– Vi holder akkurat på å bygge et nytt meieribygg. Da stilles det blant annet krav til universell utforming, noe som igjen betyr at vi må ha heis. To heisleverandører leverte tilbud til oss. Da vi så at den ene av dem hadde en løsning der heisen, ved hjelp av en dynamo, produserte strøm på nedturen trengte vi ikke å sammenligne flere ting i de to tilbudene. Det tok bare et halvt minutt så hadde vi bestemt oss - vi ville ha den heisen som produserte strøm, for det er nemlig slike bærekraftige og smarte miljø- og klimaløsninger som vi leter etter hele tiden, sier Trond V. Lund som er meieribestyrer på Rørosmeieriet.

I takt med naturen

Alle som leverer melk til meieriet på Røros må drive i henhold til Debios regelverk for økologisk drift. Det betyr at melken er produsert med kunnskap og respekt for dyrenes egenart, god dyrevelferd og dyrehelse. Men på Rørosmeieriet handler det altså om mye mer enn dette.

Meieriets visjon er "i takt med naturen". Det legger føringer for veldig mange beslutninger, for eksempel valgte de å bli fossilfrie før de måtte:

– Målet vårt var å bli fossilfrie om et års tid, men vi har allerede kastet ut oljekjelen. Vi har også byttet ut åtte kjølemaskiner som inneholdt kjølemedier som ikke var så miljøvennlige, nå bruker vi glykol som er et miljøvennlig produkt. Med CO²-varmepumper kjøler vi glykol til - 8 grader samtidig som vi produserer varmt vann på 75 grader. Det varme vannet bruker vi til oppvarming av bygget og tappevann. Det som blir til overs sendes inn på fjernvarmenettet. I det hele tatt prøver vi å finne bedre løsninger hver gang vi gjør forandringer og å forbedre oss hele tiden, fortsetter bestyreren.

Naturlig laktosefri melk

– Det siste vi har gjort er å lage en fersk laktosefri melk i motsetning til den tradisjonelle som er ultrahøyt pasteurisert og krever en langt dyrere og mindre miljøvennlig kartong for å være holdbar i tre måneder. Med denne melken gjør vi en god gjerning både i forhold til bærekraft og miljø. Den laktosefrie melken vi lanserer nå får en mye ferskere profil og vil oppleves søtere siden den inneholder alt melkesukkeret som er spaltet.

 Miljøvennlig emballasje

Rørosmeieriet var først i landet med å benytte andregenerasjons-plastmateriale i kartong, korker til all melkekartong. Rester av vegetabilske oljer og fett fra dyr blir brukt i plastproduksjonen.

– Melkekartongene vi bruker er litt dyrere, men vi syns ikke at vi kan bruke produkter med høyere miljøbelastning  bare for å spare.

– En annen ganske liten ting er at vi har sluttet med blekk for å merke best før-datoen på kartongene. Nå bruker vi laser isteden, da forbruker vi ingenting, men brenner bare inn datoen i pappen uten bruk av andre innsatsfaktorer enn litt energi. Fra mai er målet å pakke all melken i pappkasser. Det gir ingen returtransport  av melkecontainere. Vi pleide å ha merker og logo trykket på kassene også, men nå har vi heller gjort et mer åpent design slik at produktene inni syns, da slipper vi merking. Rivetapen som var av plast har vi også fjernet.

Røros mest besøkte attraksjon

Neste satsningsområde er å bygge et opplevelsesmeieri som skal bli så bra at absolutt alle som reiser til Røros bare må besøke det:

– Vi satser på at senteret skal bli så spennende at de som bor på Røros vil kjøpe årskort hos oss. Da skal alle gjestene ledes slik at de må ta trappa opp, men tvinges til å ta heisen ned igjen. For da produserer de strøm for oss, og det er enda en bærekraftig idé som vi liker, smiler meierisjefen.