Av Ola Hedstein, administrerende direktør i Norsk Landbrukssamvirke

Derfor har vi godt av å bli påmint at vi lever i en verden som gjennomgår de største endringene noen sinne. I en framtid hvor klimaet totalt forandrer seg samtidig som verdensbefolkningen øker, så vil den globale matproduksjonen settes under enormt press. Verdens avlinger vil reduseres kraftig og den største nedgangen vil skje i verdens store matproduserende områder, der vi importerer mye av maten vår fra.

Matproduksjon inngår i det naturlige CO2-kretsløpet og kan aldri bli utslippsfri. I en bærekraftig framtid må det være mer enn bare klimautslippene som avgjør hvordan maten skal produseres. Vi må se på kloden som det helhetlige systemet det er, og forvalte ressursene med tilsvarende helhetsperspektiv.  De fleste av oss er heldige nok til å spise mat hver dag. Nok mat og ofte mer enn nok mat. Men de store globale endringene medfører at det som er en selvfølge i dag, blir en utfordring i morgen. Da er det viktig at vi tar vare på de bærekraftige biologiske systemene vi allerede har utviklet. Og her kommer det norske landbruket inn i bildet.

Norge har verdens beste utgangspunkt

I Norge har vi opparbeidet en rekke fortrinn i møte med bærekraftig framtid. Vår unike posisjon gjør oss i stand til å levere tryggere og mer bærekraftig mat. En betydelig andel av norsk matindustri eies av bønder som har tenkt langsiktig i hundre år. Den som tenker langsiktig skjønner at man ikke skal fôre dyr med medisiner eller stappe dem fulle av hormoner. Vi har ikke latt oss friste til å ta snarveier på jakt etter billigst mulig produksjon. Derfor har vi blitt verdensledende innen bioteknologi og husdyravl, og utryddet en rekke sykdommer. Slik har vi fått verdens friskeste husdyr og blitt et av de mest restriktive landene på bruk av antibiotika i husdyrproduksjon. Vi trenger ny teknologi og smarte løsninger for å håndtere de store utfordringene. Gjennom langsiktig nasjonal forvaltning, teknologiutvikling og et fremoverlent eierskap i matindustrien har den norske bonden allerede skapt en moderne og innovativ landbruksnæring.

For mat er ikke bare mat, den skal være trygg. Du skal ikke kunne spise på deg antibiotika-resistens. Frokosteggene våre skal være fri for salmonella – du skal være trygg på at eggerøren ikke trenger å stekes ihjel uten at du blir syk. Vi lever i dag uten kunnskap om hvor luksuriøst det er å boltre seg i trygg mat. Det har blitt en selvfølge at vi kan spise fetaost uten å få E. coli og at husdyra våre ikke behandles preventivt med antibiotika over en lav fjøsstøvel. Vi glemmer å sette pris på at dyrene lever gode liv og at grønnsakene dyrkes uten massiv sprøytemiddelbruk. Vi vet dessverre ikke godt nok at alle disse tingene er noe vi er mestre på i Norge. Vi kjører til Sverige for å kjøpe billig importert svinekjøtt, men i nordmannens nasjonalstolthet, burde egentlig den norske maten dele trone med Marit Bjørgen og Kong Harald.

Startstreken for bærekraftsamfunnet befinner seg her i Norge

Norsk landbrukssamvirke mener at selv om utfordringene i framtiden er store, så er mulighetene større. Landbruket i Norge står i en særstilling når det gjelder å bane vei mot en bærekraftig framtid. Det gjelder bare å bygge videre på det vi allerede har skapt. Vi må forsterke og utvikle våre opparbeidede fortrinn, slik at vi kan få økt verdiskapning. Vi må videreutvikle det norske landbruket og den norske matproduksjonen. Og vi må utnytte alle de fortrinnene som er skapt av den norske bonden som er europamester på antibiotikabruk, verdensmester på bærekraftige avlssystem og god dyrevelferd. For mat må vi ha. Trygg og bærekraftig mat. Og det har vi allerede fått til her i Norge.