Blant dem er Clarion, Quality og Comfort, som er en del av Nordic Choice Hotels. De jobber for at gjestene i større grad skal ta smarte valg i buffeten, uten at de merker det selv. Aller helst skal maten både være sunn, god og bærekraftig.

Mange av valgene vi tar i en stresset hverdag er ikke gjennomtenkt. Ved å plassere fisk og grønnsaker før kjøttet på buffeten, tar vi noe av valget for gjestene, uten at vi tar bort noen valgmuligheter. Man velger helt selv, men nesten på magisk vis velger du litt sunnere og mer bærekraftig, sier Cathrine Dehli, som er bærekraftansvarlig i Nordic Choice Hotels.

Bra for deg, dyrene og klima

Hotellene forsøker å få gjestene til å velge mer grønnsaker og mindre rødt kjøtt, både av helse- og miljøhensyn. I tillegg skal de kaste mindre mat, ha økt fokus på økologiske matvarer, tilby bærekraftig sjømat og unngå matvarer som står oppført på WWFs rødliste for truede og utsatte arter. Denne mat-satsningen ble startet i 2012 og var senere til inspirasjon for etableringen av EAT Stockholm Food Forum som samler politikere, ledere for matgiganter og akademia for å snakke sammen om hvordan man kan løse verdens matproblemer.

Riktigere porsjoner gir mindre matavfall

En annen og viktig del av satsningen går ut på å redusere matavfall, og her har hotellene funnet en suksessoppskrift. Ved å redusere tallerkenstørrelsen på buffetene, forsyner man seg riktigere og kaster mindre mat. 20 prosent mindre tallerkener ga 20 prosent mindre matavfall.

– Gjestene skal alltid kunne forsyne seg så mye de vil, men vi vet at de setter pris på tiltakene vi har gjort. Hvis mindre tallerkener gjør det lettere for oss å ta riktige porsjoner, og det igjen gjør at vi kaster mindre mat, så er det jo helt strålende! Men mat er og skal alltid være en viktig del av hotellopplevelsen, avslutter Dehli.