Daglig leder i Mathallen, Frode Rønne Malmo, mener kortreiste produkter bør være førstevalget når vi kjøper mat.

– Jo nærmere opprinnelsesstedet du handler jo bedre. Da unngår du mange mellomledd, sier han, og legger til at gode, bærekraftige råvarer er tilgjengelig overalt.

– Du må bare være villig til å bevege deg litt for å finne dem, for sannsynligvis finner du dem ikke i lokalbutikken, sier han.                                                  

Rett fra bonden

Det å støtte opp om de små, lokale produsentene er smart. Det gir oss alternativer og mat fra produsenter med nærhet til, og kunnskap om produktene sine.

– Slutter vi å fokusere på småprodusentene, står vi igjen med et begrenset utvalg industrialiserte produkter. Det er ikke nødvendigvis noe galt med disse, men vi trenger småprodusentene for å få fokus på kvalitet og videreutvikling. De store produsentene vil ofte ha et ensartet fokus på pris, sier han.

En del dagligvarebutikker tar inn lokale varer som tilleggssortiment og i tillegg tilbyr flere spesialbutikker produkter som ikke er styrt av de store kjedeaktørene.

– Du finner dem også på Bondens Marked og gårdsutsalg, og sjømat kan du kanskje kjøpe rett fra fiskebåten. Hvis alle var blitt flinkere til å bruke spesialutsalgene, ville det blitt flere av dem, sier han.

Ideelt sett mener han også at vi bør velge mer økologisk.

– Egentlig burde det være en selvfølge, og hvis du i stedet for å få spørsmålet om du vil handle økologisk eller ikke, ble spurt om hvor mye påførte kjemikalier du ønsker på råvarene dine, hadde svaret kanskje vært mer åpenbart, sier han.