– Det er heftig. Nå kan bloggen bli enda bedre, jeg kan nå ut til enda fler - og jeg kan endelig investere i videoutstyr, forteller hun.

Interessen for mat oppstod tidlig. Hannas pappa har alltid vært veldig dyktig til å lage mat, og som liten var hun nysgjerrig og elsket å være på kjøkkenet med ham.

– Pappa hadde ganske dårlig råd, men serverte likevel alltid god og sunn mat til broren min og meg, forteller hun.

I tenårene begynte Hanna å interessere seg for trening, og dermed ble hun opptatt av kosthold også. Hun opplever at mange synes mat er et sårt tema i dag. At det er lett å føle at man ikke strekker til – og at maten man serverer skal være fancy og spennende for å være næringsrik og god.

– Grunnen til at jeg startet bloggen var for å vise folk at bra mat er for alle, uavhengig av størrelsen på lommeboken. Det trenger ikke koste så mye. Jeg tror mange kan kjenne seg igjen i at det er vanskelig å ha tid til å lage sunn mat. Derfor har jeg laget konseptet ”300-kroners-uke” med ukemenyer, handlelister og oppskrifter, slik at andre kan spare tid.

Miljøet trenger en forandring

– Det går dårligere og dårligere med planeten vår. Vi kaster enorme mengder mat, og har på mange måter mistet grepet. Hvorfor gjør ikke folk forandringer der de kan? Jeg ble til slutt så lei at jeg tenkte: ”Nei, nå skal jeg vise hvor lett det kan være med miljøvennlig, bra mat, som også kan være billig, slik at folk blir inspirert til å gjøre en forandring”.

– Vi vet jo alle at det vi spiser spiller en stor rolle for miljøet, legger hun til.

 

 

Bra mat er for alle

– Det kommuniseres altfor ofte at sunn mat skal være så komplisert, og at det krever masse avanserte ingredienser. Slik er det jo ikke. Vi kan gjøre himla bra mat på lett tilgjengelige matvarer, og man trenger heller ikke bruke flere timer på kjøkkenet for et bra resultat. Det er en vinn-vinn-situasjon. Mindre stress, bedre mat og helse og bedre for miljøet.

I tillegg anbefaler hun folk å prøve å ha en minimalistisk tankegang - det handler rett og slett om å gjøre mer med mindre.

– Er det virkelig verdt å handle mat hver dag, når du heller kan spare pengene til en feriereise isteden?

– Eller hva med å slippe å stoppe innom butikken på vei hjem hver dag, og heller lage ukemenyer og bruke den ekstra tiden med barna dine?

Nylig fikk Hanna en mail fra en bloggleser som, ved hjelp av hennes oppskrifter, hadde kunnet bryte ut av et dårlig forhold, fordi hun nå hadde råd til å betale husleien sin alene.

– Wow, tenker jeg da, sier Hanna.

– Penger og mat er så sammenkoblet med livet og hvilke valg vi gjør, legger hun til.

Selv har Hanna brukt sine egne tips til å realisere en stor drøm. Forrige høst gikk hun til Mount Everest basecamp fordi hun hadde spart penger på å ha med matpakke på jobb, spise vegetarisk og planlegge matinnkjøpene sine.

Vi har mistet grepet

Hanna mener vi har en lang vei å gå når det gjelder forbruket vårt her i Vesten. Vi vet knapt hvor maten kommer fra, og klarer dermed heller ikke bry oss.

– Det er jo galskap at vi kaster så mye mat som vi gjør, sier hun.

– Selv pleier jeg å tenke på hele prosessen. At noen har lagt ned mye tid på å produsere en matvare, at maten fraktes gjennom flere ledd, at det er plukket opp som vare i en butikk av noen, at jeg går og kjøper det, at jeg betaler med penger jeg har brukt tid på å tjene, og at jeg bærer det hjem før jeg legger det i kjøleskapet. Poenget er at det er så mange mennesker innblandet, og når jeg tenker på det får jeg mye større respekt for en matvare.

– Vi lever jo på denne planeten sammen, og har bare en. There is no planet B, som man sier.

Det er mulig – også for deg

Hanna har ingen spesiell målgruppe hun ønsker å nå ut til. Hun vil rett og slett bare vise alle som er interesserte at det er mulig å spare penger, være miljøbevisst og spise sunt samtidig. I tillegg håper hun oppskriftene hennes inspirerer og motiverer.

– Jeg så for meg at bloggen min skulle bli besøkt av studenter, stort sett. Slik er det ikke i det hele tatt – jeg har lesere av alle slag. Det gjør meg veldig glad.

 

Hannas tips til miljøbevissthet:

  • Planlegg matinnkjøpene dine. Det gjør at du kaster mindre og går sjeldnere på butikken.
  • Spis mer vegetarisk. Det er noe av det beste du kan gjøre for miljøet. Belgfrukter er fantastisk næringsrike og billige.
  • Ikke kjøp noe du ikke trenger. Det gjelder både mat og ting. Tenk deg om en ekstra gang før du handler.