- Det folk flest forbinder med 3D-printing er rimelig maskiner for forbrukermarkedet. Vi har drevet med industriell 3D-printing i snart 20 år og har investert i flere millioner i maskiner. Vi bruker blant annet pulver som smeltes med laser og skaper homogene og sterke modeller, sier Odd Gunnar Østensen, partner i Nordic 3D.

- Vi kan skrive ut objekter med 0.016 millimeter per lag, dette tilsvarer en åttendedel av høyden på et papirark. Styrken på objektene er så høy at vi kan skrive ut en «Rottefellabinding» og skru den rett på skien, sier han.

Rask utvikling

De siste årene har det vært en stor utvikling av teknologien som brukes i 3D-printere.

- Det finnes maskiner som skriver med både stål og titan. Det siste nå er maskiner som bruker akryl som herdes med ultraviolet lys. Det forskes på bruksområder innen byggenæringen, industri og romfartsteknologi. Det er også stor interesse for medisinske bruksområder som 3D-printing av organer og benstrukturer, sier han.

Utfordrer tradisjonell produksjon

Maskinparken hos Nordic 3D er beregnet for produksjon. Tradisjonelle støpeformer er kompliserte, dyre og tar lang tid å produsere. Med fremveksten av 3D-printing kan produksjonen gjøres raskere og mer lønnsom.

- Halvparten av kundene våre bruker tjenestene for verifisering av produkter som skal settes i produksjon. Den andre halvparten er ren produksjon av plastdeler til alle mulige formål. Den korte produksjonstiden og den høye kvaliteten gjør dette til en mer lønnsom måte å produsere på, sier han.