Fjernstyrte biller

  • Prosjektets viktigste funn er at biller bruker muskelen 3Ax til å styre.
  • Oppdagelsen ble gjort takket være trådløs teknologi. Tidligere forsøk har måttet koble ledninger til insektet.
  • Ved manipulering av 3Ax-muskelen lar billene seg styre med større kontroll.
  • Prosjektet er et samarbeid mellom UC Berkeley og Nanyang Technological University.

Ny forskning viser at muskelen 3Ax som billene bruker til å åpne og lukke vingene, er samme muskel som de bruker for å svinge mens de flyr. Det betyr at de kan styres mer presist enn før.

Forskning.no forteller at tanken er å bruke kyborg-billene som droner, for eksempel i en redningsaksjon.

- Vi kan enkelt montere en mikrofon og temperaturmåler på billene og skape et nyttig hjelpemiddel. Dette er teknologi som kan la oss utforske steder som ikke har vært tilgjengelige før, for eksempel små områder i en sammenrast bygning, sier Hirotaka Sato ved Nanyang Technological University i Singapore, som har samarbeidet med UC Berkeley om prosjektet.

Trådløst

Billene som ble brukt i forsøkene var cirka seks centimenter lange og veide åtte gram, som er nesten like mye som en femkronemynt. Valget falt på denne typer biller fordi de kan løfte tungt, og de fikk en "ryggsekk" montert på ryggen.

Sekken besto av en trådløs sender og mottaker, og seks elektroder som var koblet til synssenteret og muskulaturen, som ble drevet av et 3,9-volts batteri. Hele utstyret veide mellom 1 og 1,5 gram.

Større dyr kan bære større instrumenter

Nadi Bar, som er førsteamanuensis på Institutt for kjemisk prosessteknologi ved NTNU, forteller at jo mindre batteriene er, jo større fremskritt har forskningen fått. Han forteller også at større dyr kan bære mer utstyr, og kan få til mer enn billene.

- På insekter er det først og fremst styringen man kan jobbe med. Vi har ikke små nok kameraer, og de vil uansett trenge altfor mye energi. Men større dyr kan bære større instrumenter.

- Alt som handler om å styre dyr er etisk problematisk, fordi du forvandler dyret til en robot og fjerner dets frie vilje. Så jeg tror mange vil mislike dette. Men i vår forskning med flaggermus observerer vi bare, vi styrer ikke dyret. Da er det mindre problematisk, sier Bar.