Shadow

Dyrk grønnsaker fra kjøkkenrester i et solfylt vindu


Hagearbeid egner seg naturligvis til gjenbruk og resirkulering – tenk bare kompost og fjorårets frøpotter. Så hvis det er en måte å redusere avfall mens du sparer penger på produkter, kan du stole på meg. Og en av mine favorittmåter å gjøre begge deler på er å plante grønnsaker fra kjøkkenrester.

I stedet for å kaste eller kompostere toppen (eller toppen) av grønnsaker når du koker dem, kan du gjøre dem om til bladgrønt og annen deilig mat rett utenfor døren.

Før vi går videre, er det viktig å merke seg at disse metodene sannsynligvis ikke vil produsere planter som vil fungere godt i hagen din, så jeg anbefaler ikke å bytte ut frøplantene dine på denne måten. Men de kommer nok til å lage en siderett eller to, og du kan aldri undervurdere verdien av et morsomt prosjekt.

Generelt råd: spirer vil vokse godt på et solrikt sted. Bruk varmt vann og skift det hver dag eller to for å forhindre bakterievekst. Ikke bekymre deg om den nedsenkede delen av utklippet ditt er litt slimete, men hvis det hele blir brunt, kast det i komposthaugen og start på nytt.

Det er en bete

Det jeg elsker mest med rødbeter er at en plante tilbyr to tilbehør – knollene og de smakfulle grønnsakene. Selv om du ikke kan dyrke rødbeter innendørs ved å kutte dem, kan du sikkert lage mer bladgrønt: Kutt en 1 1/2-tommers del av rødbeten og plasser den med kuttesiden ned i en beholder med nok vann til å holde den. den kuttede enden senkes i vann. Nye blader vil spire fra toppen i løpet av noen dager, og du kan begynne å høste dem etter noen uker. (Denne metoden fungerer også med persille og kålrot).

Selleri

Skjær 3 tommer fra bunnen av sellerihodet, og kutt deretter en stripe fra bunnen av 3-tommers segmentet. Legg rettsiden opp i en grunn bolle og hell i 2 tommer vann. I løpet av dager vil ny vekst spire fra sentrum.

Agurk og purre

Skjær av all den hvite delen fra bunnen av purre- eller løkstilken, og legg den deretter i en krukke eller et glass som rommer en tomme med vann, med rotsiden ned. Hvis stilken renner over potten, flytt den til en større. Den nye veksten vil bli høstet i løpet av få uker.

Romaine salat

Skjær romainesalaten 3 tommer under hodet, og fjern deretter de ytterste bladene. Legg det 3-tommers «hjertet» i en grunne tallerken som du har tilsatt en halv tomme vann. I løpet av en uke vil det dukke opp en spire fra sentrum. Det er normalt at noen av de ytre cotyledonene blir brune når de vokser. Fjern dem. Når senterveksten er stor nok til en salat (eller sandwich), kutt og nyt – så vent på mer vekst.

Jessica Damiano skriver regelmessige hagespalter for Associated Press. Hagekalenderen hans for 2021 ble kåret til en vinner ved Garden Communicators International Media Awards. Hans Weekly Dirt-nyhetsbrev vant to PCLI Society of Professional Journalists mediepriser.