Shadow

Fermat pa njerëz mund të zgjidhin një problem të madh ushqimor


Mund të mos tingëllojë si një shpikje shumë seksi për standardet e sotme, por pas debutimit të tij në 1892, traktori me energji gazi pati efekte valëzuese që startup-et e Silicon Valley mund të ëndërronin vetëm. Papritur, bujqësia u bë shumë më e shpejtë dhe më efikase, duke lejuar kultivuesit të rrisin në mënyrë drastike rendimentet e tyre.

Por gjithashtu zvogëloi nevojën për punëtorë në ferma, të cilët filluan të dynden në qytete për punë të reja në fabrika. Në vitin 1910, gati një e treta e punëtorëve në Shtetet e Bashkuara ishin pjesë e industrisë bujqësore. Deri në vitin 1950, ky numër kishte rënë në 10 për qind.

Tani, punëtorët e bujqësisë mund të përballen me kërcënime nga një gjeneratë e re gizmos që po transformojnë industrinë. Këta robotë janë shumë më të aftë se paraardhësit e tyre të mekanizuar. “Është tani [a greater] varg detyrash dhe në të vërtetë mundësia që mund të kalojë në një fermë plotësisht të automatizuar”, thotë Robert Sparrow, një filozof që studion etikën e teknologjive të reja në Universitetin Monash në Australi.

John Deere tregoi traktorin e ri autonom në fillim të këtij viti.John Deere

Operacionet në shkallë të gjerë tani po nxjerrin teknologji si dronët dhe robotët që mund të automatizojnë pothuajse çdo aspekt të procesit, nga mbjellja tek mbledhja e deri te spërkatja e pesticideve. Kjo prirje është më e dukshme në Amerikën e Veriut, e cila aktualisht është tregu më i madh në botë për automatizimin në bujqësi.

“Unë do të prisja që të ishte më shumë e njëjta gjë.”

Edhe pionieri i bujqësisë John Deere po vë bast mbi suksesin e bujqësisë me fuqi robotike: Në janar, kompania 185-vjeçare tregoi traktorin e saj plotësisht autonom, një hap i madh drejt planit të saj për një sistem plotësisht autonom për të mbjellat e rreshtuara. synon të përfundojë deri në vitin 2030.

Shumë nga këto kompani robotike dhe AI ​​mendojnë se produktet e tyre mund të ndihmojnë në ushqyerjen e popullsisë në rritje të botës mes kërcënimeve ndaj ushqimit tonë nga ndryshimet klimatike, luftërat dhe mungesa e vazhdueshme e fuqisë punëtore bujqësore.

Por ngjashëm me fillimin e shekullit të 20-të, këto ndryshime teknologjike gjithashtu mund të përkeqësojnë monopolet e industrisë bujqësore dhe të nxjerrin jashtë biznesit operacionet e vogla, thotë Sparrow. “Kjo është historia e automatizimit,” thotë Sparrow për Inverse. “Unë do të prisja që të ishte më shumë e njëjta gjë.”

Korrja e robotëve

Roboti i Tortuga AgTech zgjedh luleshtrydhet dhe prodhimet e tjera me 95 përqind saktësi.Tortuga AgTech

Mund të tingëllojë si një ëndërr e shekullit të 21-të, por bujqësia me motor bot nuk është një ide e re: Studimet e hershme në vitet 1960 eksploruan potencialin e drejtimit të automatizuar për automjete si traktorët. Duke filluar rreth viteve 1990, në skenë dolën më shumë pajisje specifike për detyra, si një sistem automatik i mjeljes dhe një robot që mbledh pjepër.

Deri në vitet e fundit kjo fushë futuriste mund të ngrihej vërtet — Kompanitë e dronëve dhe robotëve tani mund ta bëjnë teknologjinë e tyre relativisht me kosto efektive dhe shumë funksionale, thotë Eric Adamson, bashkëthemelues dhe CEO i Tortuga AgTech.

“Asnjë nga këto ide nuk është e re,” thotë Adamson. “Ajo që është interesante është se ata më në fund po ndiqen më gjerësisht.”

Sot, roboti i njohur i Tortuga AgTech jep 95 për qind saktësi kur shkulni rrush dhe luleshtrydhe. Pajisja shëtitëse ka gjithashtu sensorë për të mbledhur të dhëna thelbësore si lagështia dhe temperatura, dhe mund të largojë dëmtuesit nga bimët me dritën UV – duke eliminuar potencialisht nevojën për pesticide toksike.

Kompania e Adamson ka vendosur 150 bote në ferma të mëdha në Shtetet e Bashkuara dhe Mbretërinë e Bashkuar, thotë Adamson, por ai shpreson të dërgojë qindra në mbarë botën në vitet e ardhshme.

Tortuga AgTech është vetëm një nga kompanitë në rritje që zhvillojnë robotë të zbukuruar fermash. Përveç shkuljes së prodhimeve me shpejtësi mbinjerëzore, disa mjete mund të trajtojnë barërat e këqija të bezdisshme. Makina e gjitha-në-një e Verdant Robotics me bazë në Kaliforni përdor lazer për të asgjësuar këto bimë të padëshiruara, përveç spërkatjes së pesticideve me saktësi milimetrash për të kursyer të korrat aty pranë.

Dronët, të cilët janë relativisht të përballueshëm, tani mund të përshtaten për të trajtuar një sërë detyrash në fermë.JEAN PIERRE MULLER/AFP/Getty Images

Sot, dronët përbëjnë shumicën e automatëve bujqësore – disa modele janë relativisht të përballueshme dhe mund të përshtaten për detyra të ndryshme. Këto përfshijnë hedhjen e farave në tokë, spërkatjen e pesticideve dhe dërgimin e alternativave jokimike të kontrollit të dëmtuesve (insektet që prenë dëmtuesit).

Ato përdoren më shpesh për të siguruar njohuri mbi shëndetin e tokës dhe të korrave. Fermat e mëdha tani dërgojnë drone me kamera multispektrale, ose një grup kamerash që mund të kapin foto me cilësi të lartë dhe të marrin nënshkrimet e nxehtësisë.

Këto lente mund të kapin ndryshime në llojet e dritës së reflektuar nga bimë të ndryshme. Për shembull, të korrat e shëndetshme do të lëshojnë më shumë dritë afër infra të kuqe dhe jeshile sesa gjatësitë e tjera valore, dhe toka e thatë shoqërohet me ngjyra më të lehta

Për një pamje nga sytë e shpendëve të operacioneve të tyre, disa ferma dërgojnë drone të pajisur me kamera për të marrë deri në mijëra imazhe të fushave të tyre. Inteligjenca artificiale e sofistikuar i qep këto foto dhe krijon harta 3D me rezolucion të lartë. Këto i ndihmojnë fermerët të kontrollojnë rritjen e të korrave dhe të vlerësojnë rendimentet, thotë Christian Nansen, profesor i entomologjisë dhe nematologjisë në Universitetin e Kalifornisë në Davis, i cili studion aplikimet e dronëve në bujqësi.

Dronët mund të krijojnë harta 3D me rezolucion të lartë të fermave dhe të ofrojnë njohuri mbi shëndetin e tokës dhe të korrave.Shutterstock

Inteligjenca artificiale mund të luajë gjithashtu një rol qendror në bujqësinë e mjedisit të kontrolluar (CEA), një formë e modës e bujqësisë brenda një mjedisi të rregulluar me përpikëri – operatorët mund të ndërhyjnë me kushtet si ndriçimi, përdorimi i ujit dhe lëndët ushqyese që u dërgohen bimëve me saktësi të lartë. Kjo teknikë mund të zvogëlojë përdorimin e tokës bujqësore deri në 80 për qind.

Tortuga AgTech aktualisht i shërben fermave të luleshtrydheve të CEA dhe shpreson të shërbejë operacione të ngjashme për rritjen e kulturave si domatet dhe boronica.

Studiuesit kanë përdorur AI për të automatizuar sistemet e ujitjes dhe kontrollit të klimës në këto kontekste, dhe disa ekspertë mendojnë se AI dhe robotët mund të eliminojnë nevojën për çdo ndërhyrje njerëzore në bujqësinë CEA – dhe ndoshta bujqësinë në tërësi.

Dobësitë e droideve?

Pasi makinat e vjeljes së domates debutuan në vitet 1960, mbi 30,000 punëtorë fermash humbën punën e tyre. VCG/Visual China Group/Getty Images

Është e paqartë se si do të shkojnë punëtorët e sotëm të fermave, ndërsa robotët vazhdojnë të zbresin në fusha dhe serra – por si avokatët e punës ashtu edhe kompanitë e teknologjisë kanë theksuar të mirat dhe të këqijat.

Për shembull, ato mund të kërcënojnë jetesën e një fuqie punëtore veçanërisht të cenueshme që përbëhet kryesisht nga emigrantë. Industria tashmë ka disa nga mbrojtjet më të këqija të punës në vend dhe pagat më të ulëta. Raundet e mëparshme të automatizimit kanë pasur ndikime dramatike: Makinat e vjeljes së domateve të prezantuara në vitet 1960 kontribuan në humbjen e rreth 32,000 vendeve të punës në fermë.

Adamson thotë se Tortuga AgTech punësoi një punonjës ferme dhe e ka mësuar se si të riparojë robotët.Tortuga AgTech

Por kompanitë e robotikës pretendojnë se po ndihmojnë në zgjidhjen e mungesës së fuqisë punëtore në bujqësi, e cila ka rezultuar pjesërisht nga rregullat më të rrepta të imigracionit dhe kërkesat për paga më të larta. Disa projekte aktualisht në punë mund t’i anashkalojnë këto çështje duke kërkuar zero punonjës njerëz në terren.

Kjo mund të jetë një gjë e mirë: Disa nga këto teknologji në zhvillim mund të eliminojnë nevojën që njerëzit të bëjnë punë të rrezikshme, shpeshherë të rrezikshme që ndoshta nuk duhet të bëhen nga njerëzit në radhë të parë, thotë Sparrow. “Bujqësia është një profesion mjaft i rrezikshëm,” shpjegon ai. “Të largosh njerëzit nga bujqësia ka avantazhe të dukshme në aspektin e sigurisë.”

“Ko-robotika do të thotë mundësi për të gjithë dhe një jetë më e mirë në fermë për të gjithë.”

Automatizimi i fermave gjithashtu (teorikisht) mund të krijojë vende të reja pune, sipas disa prodhuesve të robotëve. Robotët do të kërkojnë gjithmonë mirëmbajtje njerëzore, thotë Adamson, sepse edhe makineritë “të zgjuara” do të vazhdojnë të prishen, ashtu si makinat kanë pasur gjithmonë nevojë për rregullime. Adamson madje përfundoi duke punësuar një punonjës nga një nga fermat me të cilat punon. Ai thotë se kolegu i tij i ri nuk e kishte menduar kurrë se do të përfundonte në fushën e robotikës – tani ai po mëson se si t’i mirëmbajë ato.

Në përgjithësi, ky lloj tranzicioni mund të ndihmojë punëtorët e fermave të përfundojnë në punë me pagë më të lartë, sipas Adamson. “Ko-robotika do të thotë mundësi për të gjithë dhe një jetë më e mirë në fermë për të gjithë.”

Disa nga produktet e reja janë krijuar posaçërisht për të punuar së bashku me njerëzit, si Burro. Kjo pajisje e ngjashme me vagonin me rrota të trasha përdor vizionin kompjuterik, GPS dhe AI ​​për të ndjekur njerëzit përreth dhe për të tërhequr prodhime, për të tërhequr karrocat e bimëve dhe për të zbuluar të mbjellat. Burro tashmë po qarkullon nëpër vreshtat e Kalifornisë dhe aktualisht po punon për të sjellë më shumë se 500 robotë në botë për të përmbushur kërkesat e klientëve.

E ardhmja e papjekur e bujqësisë

Robotët bujqësorë kanë ende rrugë për të shkuar.onurdongel/E+/Getty Images

Përpara se të shohim që automatikët të marrin përsipër fermat, ka ende shumë përparim teknik për t’u bërë. Për shembull, robotët e sotëm luftojnë në mjedise të pastrukturuara, thotë Sparrow, i cili aktualisht përfshin shumicën e bizneseve bujqësore – megjithëse llojet e reja të serave dhe fermave vertikale janë jashtëzakonisht të rregullta, duke i bërë ato shumë më të lehta për të lundruar nga robotët. Studiuesit gjithashtu duhet të përmirësojnë aspekte si jetëgjatësia e baterisë dhe aftësia e robotëve për të kapur objekte të ndryshme.

Ndërsa gjërat përmirësohen, Sparrow shqetësohet se turma e robotëve dhe AI ​​që lëvizin në ferma mund t’i vendosë kultivuesit nën mbikëqyrjen e korporatës nga kompanitë e teknologjisë. Ata do të grumbullojnë shumë informacione që mund të krijojnë ose prishin një fermë, duke përfshirë lagështinë e tokës. “Ky informacion është i vlefshëm, kështu që njerëzit kanë shqetësime se kush ka akses,” thotë ai.

Dhe nuk është ende e qartë se kush do t’i zotërojë të gjitha këto të dhëna. Çmimi i tokës ose të korrave të një ferme mund të ndikohet nëse një informacion i caktuar shitet ose rrjedh. Nëse këto të dhëna shkojnë drejt bankave, fermerëve mund t’u refuzohet kredia bazuar në cilësinë e tokës ose të korrave të tyre, thekson Nansen.

Nëse gjigantët e teknologjisë monopolizojnë këtë treg, mund të bëhet më e lehtë për hakerat, armiqtë politikë, apo edhe vetë kompanitë agtech që të shkatërrojnë zonat e mëdha të fermave të cilave u shërbejnë, shton Sparrow.

Duke ecur përpara, Sparrow shqetësohet se robotët dhe AI ​​mund të mos jenë zgjidhja më e mirë për të menaxhuar furnizimin tonë ushqimor në një botë që po ngrohet. Bujqësia industriale është tashmë një shtytës kryesor i ndryshimeve klimatike dhe disa ekspertë mendojnë se mbështetja e fermave të vogla që prodhojnë një shumëllojshmëri të korrash do të rezultojë më elastike sesa operacionet masive të monokulturës.

“Gjithmonë do të ketë pasiguri.”

Ai gjithashtu vë në dukje se vendet më të pasura mund të automatizohen më lehtë sesa vendet në zhvillim, gjë që mund të përkeqësojë pabarazitë ekzistuese dhe të lërë prapa shumë nga fermerët e botës.

“Nëse mendoni se ne duhet të shkojmë drejt një bujqësie të shkallës së vogël, biodiversiteti, elastike, robotika dhe automatizimi janë ndoshta një hap në drejtimin e gabuar,” thotë ai.

Pavarësisht nga të panjohurat e shumta, Adamson parashikon se do të ketë gjithmonë një lloj roli njerëzor të nevojshëm për të mbajtur fermat në funksion. Është e dobishme të automatizosh punën e lodhshme dhe teknologjia mund të ndihmojë në zvogëlimin e madhësisë së fermës, por jo të gjitha detyrat mund të kryhen nga robotët – veçanërisht në një të ardhme që ka të ngjarë të jetë e mbushur me mot të paparashikueshëm, thatësira, konflikte dhe dëmtues që të gjitha ushtrojnë presion mbi ushqimin furnizimit.

Në ferma, “gjithmonë do të ketë pasiguri se çfarë do të ndodhë në katër deri në 24 javët e ardhshme, por ne mund të kemi mjete më të mira për të reaguar shpejt ndaj stresorëve të mëdhenj”, thotë Adamson.

Kultivuesit kanë vetëm kaq shumë vite për t’i rregulluar gjërat, dhe një periudhë sëmundjesh ose thatësire mund të shkatërrojë një sezon të tërë. Por “nëse kemi aftësinë për të reaguar më shpejt në ndryshimet e fermës, atëherë ne gjithashtu mund të zhbllokojmë shumë inovacione.”

MËSONI DIÇKA TË RE ÇDO DITË.