Shadow

Hvor bor flåtten og hva er livssyklusen deres?


Lær mer om hvor flåtten bor og hvordan du kan beskytte eiendommen din

Når temperaturen ute blir varmere, setter flåttsesongen i gang. Disse små skadedyrene kaprer ofte sommermoroen ettersom flere mennesker og kjæledyr bruker tid på å nyte naturen. Camping, fotturer, hagearbeid, fotturer og å henge i parker er alle populære sommeraktiviteter som øker sjansene for å oppdage flått på huden, klærne og kjæledyrene.

Mer enn bare en plage, flått kan potensielt spre minst 20 forskjellige typer sykdommer, ifølge United States Department of Health and Human Services (HHS).

I tillegg øker antallet flått som bærer farlige sykdommer hvert år, noe som øker faren for borreliose, Powassan sykdom, flåttrelaterte kjøttallergier og mer.

Legg merke til habitater og fakta

For det meste av landet, inkludert Nordøst, begynner flåttsesongen i mars og varer til høsten når temperaturen faller under frysepunktet. Å lære hvor flåtten bor er et godt første skritt for å beskytte deg selv og menneskene du bryr deg om mot disse uønskede skadedyrene.

Hundrevis av forskjellige arter av flått lever rundt om i verden, med omtrent 90 av dem lokalisert i USA.

Imidlertid påpeker Centers for Disease Control and Prevention (CDC) at bare noen få arter biter mennesker og utgjør en risiko for overføring av sykdom. CDC laget et kart for å illustrere hvor noen av disse problemflåttene lever, selv om det er viktig å merke seg at noen arter kan bli funnet utenfor deres normale habitat når skadedyret sprer seg til nye områder.

Northeast Regional Center for Excellence in Vector Borne Diseases (NEVBD) indikerer at noen av de vanlige flåttene som finnes i Nordøst inkluderer:

 • Amerikansk hundeflått: Disse flåttene lever i det meste av sørøst for Rocky Mountains. Noen ganger kalt skogflått, disse flåtten biter vanligvis mer om våren og sommeren.
 • Ben med svarte ben: Vanligvis referert til som hjortflåtten, den kan finnes på østkysten. Disse flåtten biter vanligvis om våren, sommeren og høsten, selv om de også har vært kjent for å oppsøke verter i det varme vinterværet.
 • Brun hundeflått: Disse flåttene finnes over hele landet. De biter vanligvis hunder, men har vært kjent for å bite mennesker også.
 • Enkeltstjernetype: Denne aggressive flåtten ble en gang funnet mest i sør, men sprer seg nå over hele øst og nordøst.
 • Asiatisk langhornet flått: Denne invasive flåttarten er funnet i 14 stater, oftest langs den østlige Atlanterhavskysten.

Lever flått i trær eller gress?

Flått lever ikke i trær. Det er en vanlig misforståelse at folk uforvarende kan bli utsatt for flått som faller fra trær.

Flått hopper, flyr eller faller imidlertid ikke ovenfra. Hvis du finner en flått på armen, nakken eller hodet, er det mye mer sannsynlig at flåtten er festet til kroppen din.

Disse skadedyrene er jordboere som liker varme og fuktighet.

Noen flått, inkludert den amerikanske hundeflåtten, foretrekker å leve i høye gressområder. Andre, for eksempel ensomme stjerneflått, lever i skogkledde børsteområder. Hjorteflått trives på gress og løvstrø. Noen få utvalgte flåttarter, som den brune hundeflåtten, foretrekker innendørsmiljøer som hundearmhuler, møbler og mellomrom mellom vegger.

En flått vil vente på en vert ved å sitte på toppen av gresstrå, busker eller andre lave flater. Faktorer som kroppsvarme og pust signaliserer tilstedeværelsen av dyr og mennesker. Når en potensiell vert snubler over området der flåtten venter, klatrer den opp og vender hjem.

Det er viktig å merke seg at noen skapninger, for eksempel den hvitfotede vole, er kjent for å bære flått. Denne musearten er utmerkede klatrere og svømmere, noe som kan være ganske problematisk for eiendomseiere.

Hvitfotrotter, som mange andre rottearter, spiller en nøkkelrolle i overføringen av borreliose. Når en flått først er infisert med viruset, kan den overføres til mennesker og dyr gjennom et flåttbitt.

Og takket være irriterende dyreliv kan flåtten reise mye raskere enn seg selv og lett nå sin nye vert.

Legg merke til livssyklusen

Livssyklusen til flåtten kan vare to til tre år, avhengig av art. De fleste flåttarter har fire livsstadier: egg, seksbeint larve, åttebeint nymfe, voksen.

For at flåtten skal gå videre fra et stadium til et annet, må de livnære seg på en vert, som kan omfatte pattedyr, fugler, amfibier og krypdyr. Noen arter, inkludert den brune hundeflåtten, foretrekker å livnære seg på samme type vert i hvert stadium av livssyklusen. Andre, inkludert hjortflått, velger forskjellige typer verter på forskjellige stadier av livssyklusen.

Egg legges i tusenvis i skjermede områder med blader og børste på bakken. Etter at eggene klekkes, lever de seksbeinte larvene på små verter som fugler og mus. Larver har en tendens til å holde seg lavt til bakken der det er rikelig med skygge og fuktighet for å gi ly og hydrering.

Når flåtten vokser til nymfer og til slutt blir voksne, begynner de å lete etter større verter å spise på. Når flåtten har fått seg mett av vertens blod, vil de løsne fra vertene og returnere til habitatene sine til de trenger et nytt måltid.

Denne syklusen fortsetter for resten av flåttens livssyklus.

Slik holder du flått unna hjemmet ditt

Flått er mer enn bare en plage – de er en trussel og utgjør en reell trussel for mennesker. CDC anslår at mer enn 475 000 amerikanere blir diagnostisert med borreliose hvert år, og flåttbårne sykdommer fortsetter å spre seg.

Flått kan bære parasitter, bakterier og virus som overføres til de som er bitt, som mennesker, dyr og til og med kjæledyr.

Beskytt deg mot å holde flått hjemme

Mens du er ute og går, er det en sjanse for at du kan ende opp med et flåttbitt. Det økende antallet flåttbårne sykdommer understreker behovet for forebygging og beskyttelse. Mens du nyter utendørs, beskytt mennesker og kjæledyr med disse tipsene:

 • Dekk ham med klær som dekker armer og ben. Stikk buksene inn i sokkene, og minimer deretter åpningene og gapene mellom klærne og huden.
 • Bruk lyse klær som bidrar til å gjøre flåtten mer synlig.
 • Bruk insektmidler som inneholder DEET, picaridin eller et frastøtende middel som inneholder minimum 30 % sitroneukalyptusolje.
 • Gå i sentrum av stier og stier, hold deg unna busker, busker og høyt gress der flått kan vente på sine neste ofre.
 • Sjekk klær, hud og hår til mennesker og kjæledyr for å oppdage flått før de har en sjanse til å bite og overføre sykdom.

Beskytt uteområdet ditt

Å ha en dypere forståelse av hvor flåtten bor, kan hjelpe deg med å administrere en eiendom bedre. Gjør uterom mindre innbydende for flått med disse tipsene:

 • Rydd opp døde løv og rusk.
 • Klipp plenen regelmessig og børst kantene på bygninger og plenen.
 • Plasser ved på et tørt område for å hindre at flåttbærende gnagere beveger seg.
 • Installer gjerder for å holde ville dyr, som hjort, ute av hagen.
 • Hold alt utendørsutstyr, lekeplassutstyr, terrasser og dekk unna hagekanter og terrassebord.

Selv etter å ha tatt forholdsregler, vil du fortsatt trenge profesjonell hjelp for å håndtere et flåttangrep.

Catseye Skadedyrkontroll har et spesielt program for organisk flått- og myggkontroll designet for å inspisere, behandle og besøke eiendommene på nytt månedlig i flåttsesongen. Vår prioritet for kundene er å bli kvitt flått og holde dem borte fra hjem, bedrifter, mennesker og kjæledyr.

Dette bidrar til å skape en avslappende atmosfære slik at utendørs oppholdsrom kan nytes.

Kontakt oss i dag for å lære mer om flåttkontroll eller for å avtale en gratis befaring.

Om forfatteren

Joe Dingwall

Joe Dingwall er president for Catseye Pest Control, en familieeid virksomhet som har levert kvalitetsskadedyrbekjempelsesløsninger til eiendommer i hele nordøst siden 1987. Med nesten et tiårs erfaring i skadedyrbekjempelsesindustrien, er Joe en ekspert på å tilby effektive løsninger for håndtering av skadedyr og plager for boliger og bedrifter.