Shadow

Informasjon om typer fluer og forebygging


En veiledning for å identifisere og forebygge ulike fluearter

Fluer er en vanlig skadedyr rundt om i verden – med mer enn 120 000 typer fluer funnet globalt, og 18 000 av dem funnet over hele Nord-Amerika. Selv om fluer har kort levetid, er de i stand til å formere seg raskt i store mengder og er også i stand til å spre ulike farlige sykdommer, inkludert malaria, salmonella og tuberkulose.

Hvor kommer fluene fra?

Fluer klekkes vanligvis utenfor og kommer deretter inn i hjemmene våre gjennom strukturelt svake punkter, for eksempel skadede værknuter eller revne skjermer som dekker vinduer og dører. Rundt i hjemmet kan fluer legge eggene sine i søppeldunker, komposthauger, ekskrementer og råtnende organisk materiale. Hunnfluer kan legge mellom 75 og 150 egg om gangen, som hvis de presses sammen bare er omtrent på størrelse med en ert, noe som gjør dem ekstremt vanskelige å identifisere.

Husfluer er utbredt fordi de formerer seg raskt og i stort antall. Noen ganger har de vært kjent for å bevege seg opptil 20 mil fra der de ble klekket ut, men de holder seg vanligvis innenfor en mil fra fødestedet. Fruktfluer, en annen vanlig type flue, finnes ofte i hjemmet på grunn av deres tiltrekning til matavfall som overmodne eller råtne råvarer. De går vanligvis inn i huset som turgåere på råvarer og annen mat hentet utenfra. Hestefluer er ikke ofte funnet innendørs og spiser ikke innendørs, men noen ganger kommer de inn i hjem ved et uhell gjennom åpne vinduer og dører.

Typer fluer


Husflue


Generell informasjon:
Husflue er den vanligste fluetypen som finnes i og rundt hjem. De finnes over hele verden og er utbredt i hele USA.

Se:
Husfluer er typisk grå i fargen og har fire svarte striper på brystet. Voksne døgnfluer er omtrent 1 / 8-1 / 4 ″ lange. De har litt hårete kropper, et par vinger og komplekse røde øyne som inneholder tusenvis av individuelle linser, noe som gir dem et bredere syn. Husfluer har ingen tenner eller stikk.

Husflueegg ser ut som små riskorn. Eggene klekkes til larver, også kjent som maggots, som varierer i størrelse fra ca. ¼-3/8” lange. Maggots er kremfarget med et fettete utseende. Når de går inn i puppestadiet, utvikler larver mørke, harde ytre skall, ben og vinger, og dukker til slutt opp som fullvoksne, voksne fluer.

Vaner:
Avhengig av forholdene, kan det noen ganger ta så lite som seks dager for en stueflue å utvikle seg fra egg til voksen. Som ulike andre skadedyr opplever døgnflua en livssyklus i fire faser, som starter når en befruktet hunnflue finner et passende sted å legge eggene sine, ofte på avføring, råtnende kjøtt og mat eller søppel. Hunnfluer parer seg vanligvis bare én gang, men er i stand til å produsere mellom 350-900 egg i løpet av livet. Larvene deres, kjent som maggots, er blek-hvitaktige. Disse benløse larvene lever på eggleggingsstedet i tre til fem dager. På slutten av denne perioden søker åkeren et mørkt, tørt og kjølig miljø å utvikle seg i. I løpet av tre til seks dager utvikler puppene bein og vinger, og vokser til fullvoksne, voksne husfluer. Etter to til tre dager er de voksne hunnfluene helt klare og i stand til å formere seg, og starte livssyklusen igjen. Voksne døgnfluer lever vanligvis 15-25 dager.

Siden husfluer ikke har tenner, kan de bare spise væske. Imidlertid bruker de sine svampaktige munndeler for å gjøre mange faste matvarer flytende gjennom spytt eller oppstøt. Tungene deres er formet som sugerør for å suge opp mat. Husfluer lever av en lang rekke stoffer som menneskemat, dyrekadaver og søppel. De er spesielt tiltrukket av kjæledyravfall på grunn av den sterke lukten.

Trusler:
Selv om husfluer ikke biter, er de i stand til å overføre mer enn 100 forskjellige patogener, inkludert salmonellose, tyfus og tuberkulose. Denne typen fluer kan forurense matoverflater ved å spre sykdomsorganismer som plukkes opp på bena og munnen deres når de spiser søppel, avføring og andre råtnende stoffer. De gjør også avføringen konstant, noe som sprer bakterier videre.

Fruktflue


Generell informasjon:
Fruktfluer finnes over hele USA og er kjent for sin evne til å reprodusere seg raskt. De kan finnes innendørs hele året, og avhengig av forholdene kan levetiden vare 25 til 30 dager.

Se:
Voksne fruktfluer er vanligvis 3 til 4 mm lange og ser ut til å være brune eller brune i fargen. De har vanligvis røde øyne, men noen fruktfluer har mørkere øyne. De har en brun thorax med en svart og grå mage. Fruktfluer har seks bein og er små og ovale i form med antenner.

Vaner:
Fruktfluer tiltrekkes av og spiser råtnende matvarer, spesielt frukt og grønnsaker, og eventuelle gjærende væsker, som øl, brennevin og vin. De er også tiltrukket av og noen ganger avler i mørke, fuktige og uhygieniske miljøer som avløp, søppelfyllinger og søppelkasser. Fruktfluer er i stand til å formere seg veldig raskt, noe som gjør dem vanskelige å kontrollere. Hunnfruktfluer kan legge rundt 500 egg, som kan klekkes på så lite som 24 timer. Som andre fluearter har fruktfluer en fire-trinns livssyklus, som kan fullføres på så lite som en uke under ideelle forhold.

Trusler:
Ikke bare er fruktfluer et plagsomt skadedyr, men de er også i stand til å forurense maten med skadelige bakterier og patogene patogener, da de vanligvis finnes under uhygieniske forhold, akkurat som døgnfluer.

Hesteflue


Generell informasjon:
Disse fluetypene har sannsynligvis fått sitt vanlige navn fordi de er beryktede skadedyr på hester og andre pattedyr. De finnes ofte i både forstads- og landområder i nærheten av vannmasser, som fungerer som hekkeplasser, og hvor pattedyrvertene er flest.

Se:
Hestefluer har en grå eller svartaktig kropp og er 10 til 30 mm lange. De har vanligvis vinger som mangler mørke områder, men noen arter har helt mørke vinger. De har store øyne som vanligvis er grønne eller lilla med horisontale striper. Hestefluer har seks bein og er kraftige og uten bust. De har også alle korte antenner.

Vaner:
Voksne hestefluer er raske, sterke piloter og kan fly i mer enn 30 mil, selv om de vanligvis ikke sprer seg mye. De angriper oftest bevegelige og mørke gjenstander. Hestefluer hviler ofte på stier og veier, spesielt i skogkledde områder, hvor de venter på potensielle verter. Hestefluer tiltrekkes av lys og vil noen ganger samle seg ved vinduer. De er tydeligst på vindstille, varme og solfylte dager. Larver utvikler seg i våt jord nær vannmasser.

Hunnhestefluer spiser aggressivt på blod, mens hanner ikke spiser blod, men heller lever av pollen og plantenektar. Kvinnebitt kan være smertefullt fordi munndelene deres brukes til å rive og lappe opp blod, i stedet for å bare suge som mygg.

Trusler:
I motsetning til andre typer fluer, er ikke hestefluer kjent for å være bærere eller i stand til å overføre skadelige patogene bakterier. Imidlertid har de smertefulle bitt som kan forårsake allergiske reaksjoner. De er også utholdende og vil fortsette å bite verten sin til de enten lykkes med å få blodmåltidet eller blir drept. Kvinnelige hestefluer er til og med kjent for å jage de tiltenkte målene sine i korte perioder.

Flueforebygging


Den beste metoden for å forhindre fluer i hjemmet er gjennom årvåken sanitet, inkludert å fjerne søppel daglig, sørge for at alle benkeplater holdes rene, sjekke at alle vinduer og skjermer er skikkelig skjermet, og at alt råtnende matmateriale blir kastet på riktig måte. Hvis du har dyr, hold deg på toppen av avfallshåndteringen ved å tømme søppeldunker og plukke opp rundt på gården for hundeavfall.

Ved mistanke om flueangrep er det viktig å kontakte en autorisert skadedyrbekjemper for å foreta en inspeksjon, spesielt på jakt etter steder hvor flueegg kan ha blitt deponert. Når hekkestedet er eliminert, vil skadedyreksperten utvikle en behandlingsplan for døgnfluen basert på omstendighetene rundt angrepet.