Shadow

Slik bruker du chiliflak i matlaging

Chiliflak er et vanlig krydder i mange matkulturer og kan brukes til å gi smak og styrke til ulike retter. I denne artikkelen vil vi se på hvordan du kan bruke chiliflak på en god måte i matlagingen din.

Hva er chiliflak?

Chiliflak er tørkede og knuste chili som ofte brukes som krydder i matlaging. Chili hører til paprikaslekten, men er mye sterkere enn det du tenker på som paprika. De kan variere i styrke, avhengig av hvilken type chili som brukes, og kan brukes i alt fra mildere retter til svært krydrede.

Velge riktig styrke på chiliflak

Det er viktig å velge riktig styrke på chiliflakene når du skal bruke dem i matlagingen din. Hvis du ikke er vant til å bruke sterke krydder, kan det være lurt å begynne med en mildere variant og øke styrken gradvis etter hvert.

Hvordan bruke chiliflak i matlaging

Chiliflak kan brukes på ulike måter i matlagingen din, avhengig av hva du ønsker å oppnå med krydderet. Her er noen vanlige måter å bruke chiliflak på:

1. Som smakstilsetning

Chiliflak kan brukes som smakstilsetning i sauser, gryteretter, suppe og marinader. Hvis du ønsker å gi en ekstra piff til en rett, kan du tilsette litt chiliflak mot slutten av matlagingen.

2. Som topping

Chiliflak kan også brukes som topping på pizza, pasta og andre retter. Dette kan gi en ekstra dimensjon til retten og gjøre den mer spennende.

3. Som rub

Chiliflak kan brukes som rub på kjøtt og fisk før grilling eller steking. Dette kan gi en god smak og varme til retten.

4. Som olje

Chiliflak kan også brukes til å lage chiliolje, som kan brukes som smakstilsetning i ulike retter.

Oppskrift på chiliolje

Her er en enkel oppskrift på chiliolje:

Ingredienser:

 • 2 dl olivenolje
 • 2 ss chiliflak
 • 2 fedd hvitløk

Fremgangsmåte:

 1. Varm opp olivenoljen i en kjele på lav varme.
 2. Tilsett chiliflakene og hvitløken i kjelen.
 3. La blandingen simre i 10-15 minutter.
 4. Sil av blandingen og oppbevar chilioljen på et tett glass.

Chiliflak kan brukes på mange ulike måter i matlagingen, og kan gi smak og varme til ulike retter. Det er viktig å velge riktig styrke på chiliflakene, og gradvis øke styrken etter hvert som du blir mer vant til å bruke dem.

Enkel oppskrift på grillrub med chili:

Ingredienser:

 • 2 ss chiliflak
 • 1 ss spisskummen
 • 1 ss paprikapulver
 • 1 ss løkpulver
 • 1 ss hvitløkspulver
 • 1 ss brunt sukker
 • 1 ts salt
 • 1 ts pepper

Fremgangsmåte:

 1. Bland alle ingrediensene sammen i en bolle.
 2. Rør godt sammen til alle krydderne er jevnt fordelt.
 3. Gni grillruben godt inn i kjøttet eller fisken du ønsker å grille.
 4. La kjøttet eller fisken ligge i kjøleskapet i minst 1 time før grilling.
 5. Grill kjøttet eller fisken over middels høy varme til ønsket stekingsgrad er oppnådd.
 6. Server grillretten med friske grønnsaker og annet tilbehør.

Denne grillruben gir en god smak og varme til grillretten din, og passer godt til ulike typer kjøtt og fisk. Juster mengden chiliflak etter hvor sterk du ønsker grillretten din.

Vanlige spørsmål om chiliflak i matlaging

 1. Er chiliflakene veldig sterke?

Svaret på dette spørsmålet avhenger av hvilken type chili som er brukt til å lage chiliflakene. Noen varianter kan være veldig sterke, mens andre kan være mildere. Det er viktig å lese merkingen på pakken og velge en variant som passer din smak.

 1. Hvordan oppbevare chiliflakene?

For å bevare smaken og styrken på chiliflakene, bør de oppbevares på et tørt og mørkt sted, helst i en lufttett beholder.

 1. Kan jeg erstatte chiliflak med fersk chili?

Ja, du kan erstatte chiliflak med fersk chili i mange oppskrifter. Det er imidlertid viktig å huske på at fersk chili vil gi en annen smak og konsistens til retten.

 1. Kan jeg bruke chiliflakene i søte retter?

Selv om chiliflakene vanligvis brukes i salte og krydrede retter, kan de også brukes i enkelte søte retter. For eksempel kan du tilsette litt chiliflak i en sjokoladekake for å gi den litt ekstra varme.

 1. Hvor kan jeg kjøpe chiliflak?

Chiliflak kan kjøpes i de fleste dagligvarebutikker og spesialforretninger som selger krydder og urter. Men skal du ha skikkelig kvalitet bør du sjekke ut spesialbusikker slike som Krydra.

Med disse tipsene kan du nå bruke chiliflak på en god måte i matlagingen din, og gi rettene dine en ekstra smak og varme.