Shadow

Historisk adobekirke og høye juvbro nær Taos


3. oktober 2022

Selv om du aldri har besøkt det gamle Adobe-oppdraget i Ranchos de Taos, New Mexico, vet du det sikkert. Ansel Adams fotograferte kirken i 1929 og Georgia O’Keeffe malte den i 1930, noe som gjorde den berømt den dag i dag.

San Francisco de Asis kirke

San Francisco de Asis ble bygget på begynnelsen av 1800-tallet. «Denne kirken er bygget av gjørme og soltørkede adobe murstein, og står fortsatt som en av de få originale bygningene i Taos,» ifølge nettstedet, og den fortsetter å holde gudstjenester.

O’Keeffe skapte baksiden av kirken med sin blokkaktige geometriske form. Da jeg var på besøk i slutten av august, raslet regnvåt gress på toppen av støttebenene.

På sideveggen blomstret oransje klode misformede blomster.

Forsiden av kirken er også mykt støpt, med to kor over en buet sentral døråpning.

Skråstøtter

Innvendig føles kirken overraskende luftig, selv med de gamle vigaene – håndhuggede bjelker – som strekker seg over hodet.

Ser tilbake på inngangen

Bak alteret henger et fargerikt maleri som jeg skal ta bak eller skjermen til alteret.

En annen gardin henger på sideveggen.

ettermiddagslys

Torget foran kirken…

…Det er en statue oppkalt etter henne, den hellige Frans av Assisi. Beyond the Rose Walls…

…sitter i et adobehus eller butikk med himmelblå dører og vinduer. Solsikker og en malt veranda gir noe til hagen.

Rio Grande Gorge Bridge

Omtrent 10 miles nordvest for Taos spenner en edderkoppnettstålbro over en dyp canyon som er skåret inn i Taos-platået. På det dypeste stuper canyonen 800 meter ned i Rio Grande-elven nedenfor. Men her rager brua rundt 600 meter over elva. Høyden på brua er overraskende nok ikke avtalt. Det er den 5., 7. eller 10. høyeste bro i USA, avhengig av kilden. Spiller ingen rolle. Den er høy.

Når du krysser feltet, kollapser broen over deg. Plutselig flyr du over en magevendende avgrunn, med ingenting annet enn tom luft rundt deg.

Vi parkerte ved en besøkspark med piknikbord og toaletter på vestsiden av brygga og nærmet oss broen. Biler og lastebiler ble lenket sammen i det trange tofeltsrommet. Legg merke til de utkragede utsiktsplattformene som stikker ut fra broskinnene. Jeg gjorde det først.

En forhøyet gangsti går langs begge sider av broen og vi blir med andre spredte tilskuere for den episke utsikten.

Bildene viser ikke hvor halvskummelt det var å lene seg over rekkverket og se ned på den lille elven nedenfor.

Men den scenen. Jeg tok dem alle til den ene siden av broen, knærne mine skalv mens bilene beveget seg bak meg.

I et stille øyeblikk gikk jeg bort for å beundre ghaten og krysset den for å fange ettermiddagslyset. Og så tar jeg det tilbake til den harde verden.

Hvis du liker en spenning eller et glimt av geologisk tid, er dette attraksjonen for deg.

Solsikker og fjell nær Gryka bru.

Neste: Santa Fe’s Railyard Park, bygget på gamle togskinner og fargerike bondemarkeder. For å se mitt besøk til Georgia O’Keeffes Abiquiú-hjem, klikk her.

Jeg tar gjerne imot kommentarer. Rull til bunnen av dette innlegget for å legge igjen et. Hvis du leser en e-post, klikk her for å gå til Digging og finne kommentarfeltet nederst i hvert innlegg. Og hei, har noen videresendt denne e-posten til deg og du vil abonnere? Klikk her for å få Digging levert rett i innboksen din!

__________________

stave dypt

20. oktober Garden Spark Talk Black Flora-forfatter Teresa Speight er i salg nå, og du er invitert! Teri vil dele historiene om banebrytende svarte blomsterhandlere, blomsteraktivister og blomsterhandlere som gjør ekstraordinært arbeid over hele USA i sin profil av disse ekstraordinære skaperne. svart flora er oppløftende og inspirerende; Se min bokanmeldelse for mer informasjon. Bli med oss ​​og møt Terry under hans foredrag og boksignering. Det er begrenset med plasser og billetter må kjøpes på forhånd.

Lær om hagedesign fra ekspertene her Hagens gnist! Jeg arrangerer private samtaler med inspirerende designere, landskapsarkitekter og forfattere flere ganger i året i Austin. Dette er arrangementer med begrenset inngang som blir raskt utsolgt, så bli med på Garden Spark-postlisten for å bli varslet på forhånd. Bare klikk på denne linken og be om å legge til. Du finner årets høyttalerbesetning her.

Alt materiale © 2022 av Pam Penick for Excavations. Uautorisert gjengivelse er forbudt.