Shadow

Høyere husleie, lavere forventninger: Leietakere ved to Steamboat Springs leilighetskomplekser sinte på nye eiere


Flour Mill Apartments tilbyr arbeidskraftboliger i Steamboat Springs. I februar ble eiendommen solgt til Birge and Held, et Indianapolis-basert selskap.
John F. Russell/Steamboat Pilot og Today

Klager vokser for leietakere ved Main Street Apartments og Flour Mill Apartments som er sinte på det Indiana-baserte selskapet som kjøpte de to eiendommene i februar.

Begge leilighetskompleksene i Steamboat Springs ble bygget som hoteller og senere omgjort til langtidsboliger. I årevis har leilighetshoteller blitt oppfattet som rimelige boligalternativer for Steamboats arbeidsstyrke. Men temperamentet er spesielt høyt blant noen av de tidligere leietakerne.

«Det er sannsynligvis en av de grådige fraværssituasjonene fra utleier for å være ærlig,» sa Ian Engle, som har bodd på Flour Mill Apartments i to år.

Historien til melmølleleilighetene er noe komplisert.

I november 2007, midt i valgsesongen, kjøpte byen Steamboat Springs Iron Horse Inn for rundt 4 millioner dollar i en avgjørelse som ble mye kritisert over hele byen.

«Det er i direkte konkurranse med den private sektors evne til å tilby utleieboliger,» sa Scott Myler kort tid etter å ha vunnet et byrådssete i 2007.

Imidlertid krasjet boligmarkedet ikke lenge etter det, og det så ut til at neisayerne hadde rett. Byen betalte rundt 480 000 dollar i året i gjeldsbetjening og slet med å finne den beste bruken for eiendommen.

Byen brukte det som hotell, men tapte penger. Byen brukte det som arbeidsbolig, men tapte penger. Byens embetsmenn stengte den deretter og lot eiendommen stå ledig – fortsatt å tape penger. De vurderte å rive den og bygge en politistasjon, men til slutt krevde byens tjenestemenn at den ble tatt helt av bøkene.

I 2015 solgte byen eiendommen for 2,5 millioner dollar og Iron Horse Inn ble Flour Mill Apartments. I følge en artikkel fra mars 2016 i Steamboat Pilot & Today, da de nye eierne tok over, gjorde de oppussing og justerte husleien fra rundt $700 for en studioleilighet til rundt $900 – og folk ble forbanna.

«De kommer til å tjene mye penger på dette stedet,» sa en leietaker til Steamboat Pilot i 2016. «Jeg vet ikke hvorfor byen ikke er klar for det. Dette kunne ha vært en inntektsbringende ressurs.»

Det er ikke klart hvor lønnsomt komplekset var, men de nye eierne tjente mye penger på salget da de solgte eiendommen i februar for 14,6 millioner dollar til et private equity-investeringsselskap i Indiana – Birge og Held. Main Street Apartments var en del av den samme avtalen og solgte for 9,4 millioner dollar.

Siden de to eiendommene skiftet eier, har leietakere i begge kompleksene vært høylytte om sin misnøye med de nye eierne.

«Leien min ville gå opp til 1800 dollar på melfabrikken,» sa Chase Unruh, en tidligere leietaker som bestemte seg for ikke å fornye leiekontrakten. «Dette er før jeg visste om den faste avgiften på 175 dollar for verktøy, som for meg er helt sinnsyk.»

Under sin leiekontrakt med de tidligere eierne betalte Unruh 1600 dollar i måneden, inkludert verktøy, for en liten studioleilighet. Ifølge Unruh og annenhver intervjuet leietaker ble det ikke gjort noen fornyelser i forbindelse med husleieøkningen.

Faktisk fikk leietakere i begge kompleksene meldinger på dørene fra Birge og Held om at de måtte betale faste brukssatser. De nye brukssatsene kom sammen med en samlet leieøkning.

«Det er ingen måte for dem å vite hvor mye hver enhet bruker – vann, elektrisitet, alt det der,» sa Nicki Silverman, en tidligere leietaker ved Main Street Apartments som flyttet inn i slutten av oktober. «Det kastet meg av. Jeg betaler deg ikke 200 dollar ekstra i måneden for noe du ikke kan prøve. Jeg bruker mindre vann enn folk der to eller tre personer bor på disse små stedene.»

En talsperson for Birge og Held svarte på spørsmål om Silvermans påstander i en skriftlig uttalelse.

«De 140 dollar per måned for alle innbyggere inkluderer strøm, gass, vann, kloakk, internett, skadedyrkontroll og søppel for våre innbyggere,» skrev selskapets talsperson. «Dette oppveier de høyere eiendomskostnadene for disse tjenestene.»

Dokumenter levert av leietakere ved både Main Street og Flour Mill Apartments viser bruksavgifter som varierer fra $150 til $185, da de $140 per måned beskrevet av Birge og Held er basisprisen.

«Hundre og syttifem dollar for 300 kvadratfot, ikke sant?» Unruh sa om verktøyene. «Ser sprøtt ut.»

Unruh forlot Flour Mill Apartments i august etter å ha funnet en 550 kvadratmeter stor studioleilighet nær Steamboat Resort. Han sa at han betaler rundt $150 i verktøy på det nye stedet, og totalt sett betaler han omtrent det samme beløpet som han ville gjort på Flour Mill, til tross for at han bor i en større enhet. Unruh la til at han pakket sammen og dro midt i en kakerlakkangrep.

Allison Plean, en leietaker ved Flour Mill Apartments, beskriver komplekset som «Hotel Hellifornia» og sa at hun ser folk så desperate etter å komme seg ut at de er villige til å bryte leiekontraktene.

Da han forlot Main Street Apartments, malte en leietaker en melding på en madrass til eierne.
Nicki Silverman/Courtesy Photo

«Min kommer i mars», sa Engle om leiekontrakten. «Jeg ser hardt etter et annet sted å gå, men du vet, som en paraplegiker med to tjenestehunder.»

Han sa at selv om han holder seg aktiv i adaptiv idrett, er det fortsatt ting han trenger hjelp med. Han sa at utleierne hans burde tilby bedre overnatting siden husleien hans går opp, men mener det motsatte er sant.

«Vi betaler mer for mindre,» sa Engle.

Engle er avhengig av manuell rullestol og sa at siden de nye eierne overtok har han sett mindre vedlikehold og støtte, og kommunikasjonen med Birge og Held er frustrerende.

«Jeg føler meg ikke komfortabel med å prøve å få dem til å komme inn og rydde ut skapet under vasken min slik at jeg kan rulle under den og ta oppvasken,» sa Engle.

Selv om leieprisene for studioenheter nærmer seg 2000 dollar, markedsføres både Flour Mill Apartments og Main Street Apartments som rimelige boliger. De var blant de billigste boligalternativene i byen før de ble kjøpt av Birge og Held, og det samme kan være tilfellet etter husleieøkningen.

– Kostnadene til bolig, arbeidskraft og forsyninger har økt mer i år enn tidligere år, skriver Birge og Helds talsperson til Steamboat Pilot & Today. «Vår gjennomsnittlige leievekst er veldig i tråd med veksten i konsumprisindeksen (KPI) for 2022.»

I februar, da Birge og Held investerte minst 24 millioner dollar i kjøpet av de to eiendommene, ble nesten halvparten av boligene som ble solgt i Steamboat Springs kjøpt over listeprisen, ifølge Redfin.com. Den påfølgende sommeren var en historisk aktiv tid for eiendomstransaksjoner i Steamboat inntil boligmarkedet begynte å komme ned på jorden igjen i august.

Med det ser det ut til at Birge og Held kan ha kjøpt for mye, og for mange av leietakerne føler de at de betaler for det.

«Melmøllen er bare dette lille mikrokosmos av ting som skjer akkurat nå,» sa Unruh. «Det som skjer med melmøllen er veldig viktig fordi det er en del av en generell trend som vi ser – ikke å kunne opprettholde en arbeidsstyrke i denne byen.»