Shadow

Hva du trenger å vite om rotteangrep i byer som Oslo

Rotteangrep er mer vanlig enn du tror. Mens mange av oss forbinder rotteproblemer med storbyer som Oslo, kan rotter egentlig bli funnet omtrent hvor som helst, inkludert på landsbygda og forsteder.

I tillegg til å være en uvelkommen tilstedeværelse, kan rotter skade hjemmet ditt og spre sykdommer som rottebittfeber, salmonellose, lopper og andre patogener eller parasitter. Og hvis du ikke er ordentlig klar over vanlige tegn og forebyggingsmetoder, kan infestasjonen se ut til å dukke opp fra ingensteds, og eskalere nesten over natten.

Typisk rotteatferd

Alle rotter er nattaktive; de pleier å sove om dagen og komme ut om natten. Selv om synet deres ikke er bra, har de utmerket hørsel og lukt. Mens rotter lager lyder, er lydene deres vanligvis på en tonehøyde som mennesker ikke kan oppdage.

Hvis du skal høre en rotte, er det mer sannsynlig lyden av gnaging, tygging eller rifling etter mat og reirbygging. Mens rotter vanligvis er redde for mennesker, er de kjent for å være mye mer aggressive enn mus. De har en tendens til å være veldig raske når de beveger seg, og utmerket til å hoppe, klatre på vegger og svømme.

Hva skjer med rotter?

I de varmere månedene lever rotter og andre gnagere ofte utendørs i vedhauger, busker, søppelcontainere og høyt gress. Når været begynner å bli kaldt, søker de ly i varme, tørre rom, som huset ditt. Faktisk er isolasjonen mellom vegger eller de støvete pappeskene i kjelleren et rotteparadis.

isolasjon som rotter liker

Det som får en rottesituasjon til å eskalere til et fullverdig angrep, er tilstedeværelsen av mat. Bare det å finne smuler, sølt olje eller løse frokostblandinger kan være mer enn nok til å sette i gang generasjoner av en rottefamilie.

Hunnrotter kan få over 7 kull i løpet av et år, som hver produserer 6-20 babyer. Videre når rotter modenhet om en måneds tid, slik at de kan fortsette og starte sin egen familie. Kort sagt: rottepopulasjoner kan vokse veldig raskt.

Tegn på angrep

En av de primære indikatorene på en rotteangrep er tilstedeværelsen av et reir. Rotter vil tygge opp omtrent alt for å bygge et rede, inkludert aviser, klær, gips, til og med elektriske ledninger og myk betong! Hvis du oppdager bitemerker, hull og andre subtile skader på gjenstander i hjemmet ditt som kan tyde på rottetilstedeværelse, vær oppmerksom.

Andre tegn på tilstedeværelse av rotter er avføring, oljete og mørke flekker på overflater og urin. Se etter avføring i matemballasje, skap og bak hvitevarer. Rotteskitt er vanligvis omtrent 0,75 tommer lang eller tre ganger større enn museskitt. Urin kan være vanskeligere å se, men du kan ofte lukte en vond, merkelig lukt.

Forebygging av angrep

Den beste måten å redusere sjansen for rotteangrep på er å forberede både hjemmet og bakgården.

Utenfor bør du rydde opp i potensielle mat- og vannkilder, som fuglefrø, gjengrodde bær-/fruktbusker, kompostbeholdere, fuglebad og stående vann. Vurder også å fjerne potensielle hekkeplasser, som løvhauger, høy og mulch. Jo mer du vedlikeholder hagen din, jo bedre. Det er også gnagersikre konstruksjonstiltak du kan ta, som tetting i hull og hull i tillegg til vinduer, dører, peiser, kjellere, krypkjeller, etc.

Innvendig kan du ta grep ved å plugge opp eventuelle dårlig ventilerte rom mellom vegger og gulv med stålull. Det er også viktig å rydde opp på kjøkkenet. Forsegl maten i tykke plast- eller metallbeholdere, tørk opp smuler, legg kjæledyrfôr og forsegl søppelkassen ordentlig.

Fjerne rotter

Ikke bruk rottegift innendørs, for du risikerer å få et større luktproblem. Rotter som blir forgiftet vil, når de føler seg uvel, oppsøke en rolig og trygg plass. Ofte er dette inne i vegger eller steder der det er svært vanskelig, eller umulig, å komme til. Dermed dør de der, og etterhvert begynner rotteliket å lukte. Det lukter svært vondt.

Bruk heller gode rottefeller når du vil bli kvitt rotter innendørs. Det finnes både gode standard klappfeller, elektriske rottefeller og gode feller for levende fangst.

Her er et eksempel på en elektrisk rottefelle (Se Skadedyrproffen.no ) som er enkel i bruk, har god kapasitet og som er lett å tømme.

elektrisk rottefelle fra Ryom

Håndtering av rotter i Oslo

Hvis du opplever tegn på rotter i Oslo så ta kontakt med Oslo Skadedyrkontroll som kan hjelpe deg å håndtere problemet. De er spesialister på skadedyr i by-områder, og hjelper både deg som bor å sentrum og deg som bor for deg selv ytterst i Stor-Oslo.