Shadow

Radontesting og eventuell radontiltak kan redde helsen

Har du radon i hjemmet ditt? Det er spørsmålet alle huseiere i bør vite svaret på. Derfor bør huseiere eller boligkjøpere for den saks skyld være oppmerksomme. Hvis man skal leie ut så må man gjennomføre en radonmåling, og eventuelle radontiltak. De fleste tror ikke de har radon fordi de ikke kan lukte det, smake på det, se det eller ta på det. Det er stille og det er dødelig.

Så hva er Radon?

Radon er en naturlig forekommende radioaktiv gass som kan trenge inn i hjemmet ditt og forårsake alvorlig helserisiko for hele familien. De fleste jordsmonn inneholder uran som over tid forfaller og produserer radium og polonium. Til slutt frigjøres polonium med radonet, som skaper et høyt toksisitetsnivå i luften og vannet som det tilfører.

Det er ingen modell for hvordan radon kommer inn i huset, det er svært vedvarende og kommer oftest inn i boligen gjennom sprekker i platen, gulv-veggfuger eksponert jord og noen ganger til og med vann fra en brønn.

Eksponering for radongass øker risikoen for å utvikle lungekreft

Radon er radioaktivt og det er derfor radon er underlagt Direktoratet for Strålevern og atomsikkerhet. Man vet at Radon kan gi skader i lungene. I følge EPA skyldes anslagsvis 21 000 lungekreftdødsfall hvert år i USA radoneksponering, noe som gjør det til den nest største årsaken til lungekreft etter røyking.

Radongass og dens nedbrytningsprodukter i luften pustes inn i lungene hvor de brytes ytterligere ned og avgir alfapartikler. Alfa-partikler frigjør et lite energiutbrudd, som absorberes av nærliggende lungevev. Dette resulterer i lungecelleskade. Selv om effekten av å røyke sigaretter er langt mer gjenkjennelig sammenlignet med effekten av radoneksponering, er det svært lite som skiller alvorlighetsgraden av disse to potensielle farene. Hvordan kan røyking av sigaretter sammenlignes med radoneksponering? Sjekk ut dette!

1 pCi/L radon tilsvarer 2,5 sigaretter om dagen! Multipliser et hjems radonnivåer med 2,5 og forstå at enhver huseier lett kan oppleve effekten av å røyke en «pakke om dagen» hvis radonnivåene er på 4,0 pCi/L – minimum handlingsnivå fastsatt av Environmental Protection Agency.

Så nå vet du at radon ikke er en spøk, men hvordan finner du ut om du har radon i hjemmet ditt? Det er den enkle delen. American Lung Association, EPA og Surgeon General anbefaler å teste alle hjem for radon.

Testing for radon er enkel og relativt rimelig

Det er flere måter å teste på, men disse tre er sannsynligvis de vanligste:

-Et korttidssett lar deg få en grunnleggende lesing på 48 timer, det er som et raskt øyeblikksbilde av situasjonen din. Radon testsett kan kjøpes fra din lokale Lowes eller Jernvarehandel. Når testen er utført, sender du bare settet til laboratoriet og de sender deg resultatene.

-En CRM-test står for Continuous Radon Monitoring og dette gjøres ved å kontakte din lokale statssertifiserte Radon-testing og radonreduserende spesialist. Du finner en på nettstedet ditt til helsedepartementet. I denne testen vil de stille inn en liten elektronisk skjerm, litt mindre enn en skoeske, og pynte resultatene for deg på 48 timer. Denne testen er mer live en film enn et snapshot fordi den tar en lesing hver time og kommer opp med en ganske solid rekkevidde.

-A Langtidstester forblir i hjemmet ditt i mer enn 90 dager. Alfaspor og elektriske detektorer brukes ofte til denne typen testing. En langtidstest vil gi et mer nøyaktig årlig gjennomsnittlig radonnivå enn en korttidstest for din bolig. Den kortsiktige og CRM metoden for testing er sannsynligvis mer vanlig brukt under kjøp eller salg av et hjem.

Radontiltak som for eksempel radonbrønn

Etter at alle testingene er utført og radonnivåene dine er på 4,0 pCi/L – minimum handlingsnivå fastsatt av Environmental Protection Agency eller høyere, vil radonreduksjon være neste trinn.

Radonreduksjon er vanligvis en enkel prosess, men bør gjøres av en statlig sertifisert radonspesialist. Hvert radonreduserende systemdesign varierer avhengig av strukturen til hjemmet ditt. Hjem er generelt kategorisert i henhold til deres fundamentdesign. Eksistensen av en kjeller, krypkjeller eller plate avgjør alt det riktige avbøtende systemet som trengs. Det kan være du trenger en radonbrønn, men det kan også hende det holder med passiv ventilasjon.

Effekten av radon kan oppdages og reduseres for å redusere risikoen for lungekreft for deg og din familie. Husk å teste huset ditt og få det tatt hånd om så fort som mulig. Radondødsfall kan reduseres, men bare hvis du hjelper til.