Shadow

Stokkmaur på hytte – et vanlig problem – med løsning

Det er mye stokkmaur på hytter og i hus i Norge. Infestasjoner er dessverre i stand til å ødelegge viktige deler av bygningen. Følgende tips vil hjelpe deg med å se om du har fått stokkmaur på hytten, kontrollere dem og bli kvitt disse irriterende og skadelige maurene på hytta.

Stokkmaur er et vanlig problem

Stokkmaur er et vanlig problem som hytteeiere står overfor hver sommer. De har forårsaket ødeleggelse av skur, verandaer og til og med hytter og hus over hele Norge. Når de flytter inn er det gjerne et tegn på underliggende svakheter i bygget, og da gjerne i form av fuktig treverk. Men ikke alltid. Noen ganger bare flytter de inn i hytten, og de kan gjøre store skader på reiseverk og viktig konstruksjon.

Hvordan er stokkmaur?

Stokkmaur identifiseres vanligvis av de mørke svarte koloniene som slår reir i fuktig og råtnende tre, men størrelsen på selve maurene avhenger av maurens rolle i kolonien.

De store med vinger er dronninger som har dukket opp for å finne en make og forsøker å starte sin egen koloni. Når de har funnet stedet de vil slå seg til så feller de vingene og kryper inn det de bygger reir. Siden da vil dronningen bo der.

De mindre maurene med vinger er hanner som har til oppgave å pare seg med dronninger. Arbeidsmaurene har litt ulike størrelser, men de er stort sett store sett i forhold til sukkermaur. Noen samler mat, noen passer andre på eggene og noen forsvarer reiret.

Mange forveksler stokkmaur og skogsmaur, men de er relativt enkle å kjenne igjen. Begge er store, men skogsmaur har et rødt parti på hodet mens stokkmaur er helt sorte på hodet.

Den store stokkmaur sesongen – da de flytter inn i hytter og hus

Om sommeren er stokkmaur veldig aktive og har høysesongen mellom slutten av juni og midten av juli. Men hvis de bor i et bygg fra før kan de dukke opp mye tidligere. Hvis det blir varmt ute veldig tidlig på året kan de også starte med aktivitetene sine veldig tidlig.

Aktiviteter som stokkmaur gjør

Stokkmaur bygger normalt sett enorme reir i fuktig, råtnende tre. Stokker eller stubber som har råtnet er utmerkede steder for dem. Men en forfalt trestruktur i hytta vil også gjøre et perfekt hjem for stokkmaur. Det er derfor det er så viktig å vedlikeholde trebygninger, slik at det ikke oppstår råteskader.

Tidlig på våren kan flygende stokkmaur sverme. Hannene og hunnene parer seg og etter parring slipper hunnen vingene og leter etter et passende sted for å starte en ny koloni.

Er det stokkmaur i hytten din?

Hvis du ser stokkmaur fly rundt i hytten din om våren så er det et tegn på at reiret er inne. For når det etter vinteren blir varmt der stokkmauren bor så starter de med sverming. Men hvis det blir varmt fordi reiret er inne i en hytte som blir soloppvarmet kan de starte veldig tidlig, og de kan «sverme ned» hytten innvendig.

For å finne ut om kolonien er etablert i hytta, se om du jan se maur som bærer på mat. De spiser andre insekter, enten de er levende eller døde, og tiltrekkes veldig av søte stoffer. Så hvis du har sølt noe søtt, og for eksempel sirup, så vil de komme og ta det med seg.

Ett annet sikkert tegn på at stokkmaur flytter inn er at de bærer hvite egg eller larver inn i hytten din. De gjør det når de flytter reiret fra skogen og inn i hytten. Det kan enten være at de flytter hovedreiret sitt, eller at de etablerer et satelittreir.

Når du ser stokkmaur som bærer døde insekter inn i hytten er det også et godt tegn på at det er trøbbel i komme.

Hvis du finner små hauger med fin sagflis er det også et tegn på stokkmaur som har angrepet hytten.

Da må du gjøre noen tiltak mot stokkmaurene!

Hvordan bli kvitt stokkmaur?

Man bruker enten kontaktdrepende middel, eller forgiftet mauråte som mauren tar med seg til alle maurene i reiret – slik at de alle blir forgiftet og dør.

Plasser lokkefeller med pulver eller flytende mauråte rundt inne i hytten, og spesielt der du ser at det er mauraktivitet. Du kan også plassere åtestasjoner ute, eller bruke granulert maurmiddel der. Maurene har reiret gjerne i solveggen, og får gjerne rundt hjørner og klatrer opp støttestolper. Dette er beskrevet godt her på sidene til Skadedyrproffen der de skriver om stokkmaur i hus, som blir det samme som i hytte.

I dette tilfellet transporterer arbeidsmauren giftagnet til kolonien deres gjennom matbetene. Det er flere trinn i denne prosessen, og det er viktig å hele tiden fylle på åte når stokkmaurene spiser opp det som er i boksene.

Fjerne stokkmaur reiret

Hvis du finner reiret og ødelegger det så slipper du å hvert år kjempe mot stokkmauren. Den beste måten å drepe Stokkmaur på er å dusje hele kolonien med kontaktdrepende maurmiddel, samt erstatte det råtne treet de bor i.