Shadow

Interessante flåttfakta – lite kjente fakta om flått


5 lite kjente fakta relatert til flått

Det er sommer, noe som betyr mer solskinn og mer tid utendørs til å leke, gå turer og utforske naturen. Dette kan dessverre også bety mer kvalitetstid med noen av naturens styggeste skadedyr. Flått, som ofte finnes i høyt gress og skogkledde områder, er en slik beryktet skadedyr. Og det er viktig å sørge for at du beskytter deg selv og din familie.

Selv om den er liten i størrelse, kan flått forårsake store problemer ved å spre farlige sykdommer som borreliose og Rocky Mountain spot-feber. Så før du går utendørs i sommer, sjekk ut følgende lite kjente fakta om flått for å lære mer om disse bitende skurkene.

 1. Flått er ikke insekter.

  Det er sant. Flått er ikke insekter, selv om de ofte forveksles med dem. Flått er faktisk klassifisert som edderkopper, eller slektninger til edderkopper, skorpioner og midd. Ser du nøye på en flått når du identifiserer den, ligner den på en måte en edderkopp med sine fire benpar og mangel på antenner.

 2. Flått er ekte minivampere… De vil suge blodet ditt.

  Visste du at flått krever et blodmåltid for å overleve. Det er riktig! Flått krever blod for næring. Svartbeint flått lever for eksempel først og fremst av blod fra hvithalehjort, men de vil også bite mus, små ville dyr, fugler og mennesker.

 3. Flått er våghalser.

  Flått hopper eller flyr ikke. I stedet kryper de oppover lave busker eller gress for å finne en vert. Så fester de seg med bakbena og strekker ut forbena for å gripe et forbipasserende dyr eller menneske. Denne prosessen kalles questing. Noen ganger faller de til og med fra abboren og faller fritt på en forbipasserende vert. Snakk om et risikabelt trekk!

 4. Flått er også hundeelskere.

  Noen flåttarter, som den amerikanske hundeflåtten og brunflåtten, foretrekker hunder som verter. Dessverre er hunder ofte enkle mål når de leker i hagen eller går en tur i skogkledde områder. Hvis du eier kjæledyr, ikke glem å sjekke FIDO ofte for flått, spesielt etter gåturer eller leketid, og vask sengetøy og plysjleker regelmessig. Hvis du har en inne-/utekatt, sørg for å sjekke den regelmessig for flått også.

 5. Når det kommer til fôring, er flått i det i det lange løp.

  I motsetning til mange andre bitende skadedyr, er flåtten tilpasset å fôre i lange perioder. De begraver de buede tennene sine dypt inn i huden til en vert slik at de kan forbli sikkert festet i flere dager for å spise. Det er viktig å merke seg at flått vanligvis krever 24-48 timers fôring før de kan overføre infeksjoner som borreliose, så rask fjerning er viktig.

Ble du overrasket over noen av disse flåttfakta? Flått kan utgjøre en trussel mot helsen vår, spesielt om sommeren når både mennesker – og kjæledyr – tilbringer mer tid utendørs. Dette betyr imidlertid ikke at vi alle må holde oss bunkret i husarrest de neste ukene. Hvis du planlegger å dra nytte av det varme været ved å gå fotturer, sykle, campe eller dra på et utendørseventyr denne sesongen, må du bare følge disse fem tipsene for å forhindre flåttbitt.