Shadow

Skadedyrkontroll | Hold deg trygg fra mozzies | Grensepost


PROSEDYRE: Hunnmygg legger egg i beholdere som holder vann, hvor eggene klekkes i løpet av dager til måneder. Du kan avbryte denne livssyklusen ved å fjerne slike gjenstander fra hagen din. Foto: Shutterstock

Når en mygg lever av blod, får den også i seg virus eller parasitter som finnes i blodet. Disse virusene og parasittene kan overføres til neste person som biter myggen gjennom spyttet.

Enhver sykdom som sprer seg fra en mygg til et menneske (eller dyr) på denne måten er kjent som en «myggbåren sykdom».

Det kan forårsake enorme lidelser for mennesker. Myggbårne sykdommer inkluderer malaria, dengue, West Nile virus, gul feber og Zika og nå Japanese Encefalitt Virus eller JEV.

Eksperter mener at overdreven nedbør, flom og klimaendringer har forverret spredningen av potensielt dødelig JEV.

Virolog Jody Peters fra University of Queensland sa til ABC News at måten viruset sprer seg på er overraskende. «Det formerer seg veldig, veldig raskt under flomhendelser.»

Så hva kan du gjøre for å kontrollere mygg rundt eiendommen din og beskytte familien din mot myggstikk?

Fjern stående vann i hagen din

En gang i uken, tøm og rengjør, snu eller kast gjenstander som holder vann, for eksempel takrenner, dekk, bøtter, plantekasser, leker eller søppeldunker. Mygg legger egg i nærheten av vann.

Lukk vannbeholdere (bøtter, vanntanker) tett slik at mygg ikke kommer inn for å legge egg.

Bytt vann i kjæledyrskåler daglig; og bytt vannet i fuglebadene flere ganger i uken.

Hvis du har en septiktank, reparer eventuelle sprekker eller hull. Dekk åpen ventil eller rør med svært finmasket netting.

Flytt potteplantene inn

Potteplanter har også en tendens til å bli overvannet, som er den perfekte yngleplassen for mygg. Hold dem innendørs i de varme sommermånedene.

Installer feillys

Du kan installere natriumlamper, gule insektlys eller LED-lys i hagen din for å avskrekke de irriterende mozziene. Alt-i-ett utendørsbelysning og myggmidler kan kjøpes i oppussingsbutikker.

Installer et fransk avløp

En vanlig løsning for å eliminere stående vann rundt hjemmet ditt er med dreneringsløsninger, for eksempel et fransk avløp.

Dette er en svakt skrånende grøft fylt med grus rundt et perforert rør som finnes i byggevareforretninger.

Den gir en enkel kanal for vann å strømme og samler opp vann langs hele avløpet i stedet for et bestemt sted og omdirigerer deretter vannet bort fra hjemmet ditt.

Ansett en profesjonell

En profesjonell skadedyrbekjemper kan spraye hagen din med en økologisk behandling. Ikke-giftige insektkontrollløsninger kan gjøre underverker og vil drepe lopper, flått og andre insekter også, uten å skade kjæledyret ditt. Diskuter produktene du foretrekker og deres effektivitet. La deres råd veilede deg.

Helse- og eldreomsorgsminister Greg Hunt sa at regjeringen og byråene jobbet sammen for å planlegge de neste trinnene i kampen mot spredningen av JEV.

«Forebygging er alltid bedre enn en kur, og det er enkle grep vi alle kan ta for å unngå eksponering for infiserte mygg,» sa minister Hunt.

«Folk i områder med høy myggaktivitet i det østlige Australia bør bruke myggmiddel som inneholder picaridin eller DEET på all eksponert hud. Bruk lange, løstsittende klær når du er utendørs og sørg for at overnatting, inkludert telt, er riktig utstyrt med myggnett eller skjermer.»