Bare i Oslo-regionen jobber rundt 45 000 mennesker med livsvitenskap og helse, og hvert år fullfører flere tusen nye studenter studier innen fagfeltet.

– Til tross for dette er det lite nyskapning og innovasjon, og det har vi et ønske om å gjøre noe med, sier managing partner i Sharelab Esben A. Nilssen.

Senker terskelen

Sharelab, som er et fullstendig utstyrt og bemannet laboratorium som alle som jobber med livsvitenskap kan bruke, er et samarbeid mellom Forskningsparken i Oslo og VWR.

– Vi så at det var mangel på laboratorier utenfor universitetene, og dette gjør terskelen for å etablere bioteknologiselskaper høyere enn i andre bransjer, sier Nilssen.

I tillegg til dette så gründerne av Sharelab at det var behov for en kommersiell kultur innenfor livsvitenskap.

– Det er et stort akademisk miljø, men for en bioentreprenør er ikke dette nødvendigvis det mest stimulerende miljøet. For denne gruppen er det bedre å sitte på en lab der det produseres produkter og ikke vitenskapelige artikler og utdannelse, sier han.

En god start

Med Sharelab er målet å legge til rette for spennende forskning og mange nyetableringer innen livsvitenskapen de kommende årene.

– Vi tror etableringen av laboratoriet vil utløse innovasjon, og målet er at det dukker opp 50 nye bedrifter innen bioteknologi og livsvitenskap innen 2020. Veldig mange går ut av universitetet uten å få en jobb som er relevant til utdannelsen de har tatt, og vi tror at flere nå får den starten de trenger og blir i stand til å skape sin egen arbeidsplass, sier Nilssen.