Stevia er et ekstrakt som kommer fra den søramerikanske planten Stevia rebaudiana, og det naturlige søtningsmiddelet kan ligne litt på oregano. Stevia på sin reneste form er 450 ganger søtere enn sukker. Aspartam derimot, er et kjemisk søtningsmiddel som blir produsert i laboratorier. Stoffet er velegnet som erstatning for sukker, og inneholder ingen kalorier.

I følge forskning.no, forsker Per Bendix Jeppesen, førsteamanuensis ved Aarhus Universitet, på nettopp dette. Han mener det lønner seg å bruke søtningsstoffer fremfor sukker, fordi det inneholder mindre kalorier og minsker risiko for overvekt.

- I tillegg ser det ut som stevia ga noen andre fordeler, sammenlignet med aspartam, forteller han.

Bare fordeler?

Det har vært mye oppmerksomhet rundt søtningsstoffer gjennom årene, og det skyldes blant annet langtidseffekter ved bruk av stevia, og det faktum at aspartam blir utviklet kjemisk og ikke er et naturlig søtningsstoff.

Aspartam og Stevia har begge blitt frikjent av EU, og det er nå påvist at ingen av stoffene er farlige, så lenge du holder deg under grensen for anbefalt daglig inntak.

Det finnes fordeler ved å bruke stevia fremfor aspartam, fordi stevia regulerer kolesterolet og påvirker insulinnivået positivt. Jeppesen er tilhenger av stevia.

- Et naturlig søtstoff som stevia stimulerer insulinnivået. Det bidrar til metthetsfølelse, men aspartam stimulerer ikke insulinnivået, og derfor ser man ofte at folk som drikker Cola light, ikke går ned i vekt. De kan heller risikere å spise for mye, fordi metthetssenteret i hjernen blir ikke stimulert, sier Jeppesen.

Kroppen påvirkes ikke helsemessig

Seniorforsker Alicja Mortensen ved avdeling for risikovurdering og ernæring på DTU Fødevareinstituttet, mener det er en stor fordel at aspartam senker kaloriinntaket. Hun mener også at det er bra at den inneholder stoffer vi allerede har i kroppen. Om man da holder seg innenfor daglige grenseverdier, så kan ikke kroppen påvirkes helsemessig.

En ting de begge konkluderer med er at det uansett er lønnsomt å bytte ut sukker med søtningsstoffer, fordi det kan hjelpe på overvekt og det totale kaloriinntaket.

Aspartam

 • Aspartam er et kunstig søtningsstoff som er 200 ganger søtere enn vanlig sukker
 • Søtningsstoffet har vært på markedet siden 1981
 • Et av de vanligste søtningsmidlene som brukes idag
 • Aspartam kan gjenkjennes som E951
 • Er en bestanddel i en god del næringsmidler, men er dårlig egnet til baking
 • Inneholder ingen kalorier
Kilde: www.alternativ.no

Stevia

 • Nytt tilsetningsstoff (E 960 steviolglykosid) godkjent i Norge 18. juni 2012.
 • Inneholder naturlig søtende steviolglykoksider som utvinnes fra planten Stevia rebaudiana bertoni.
 • Kommer opprinnelig fra Paraguay
 • Steviolglykoksider er 250-300 ganger søtere enn vanlig sukker.
 • Tørkede blader fra planten er 30-45 ganger søtere enn vanlig sukker.
 • Selve planten er ennå ikke tillatt å selge eller kjøpe i Norge, og er underlagt Mattilsynets forvaltningsområde for ny mat.

Kilde: www.matportalen.no